Miniatűr műholdat küldtek az űrbe a magyar kutatók: ilyenre még nem volt példa

Felbocsátották a Műegyetemen fejlesztett SMOG-P kisműholdat.

csillagos-eg
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Felbocsátották, majd sikeresen pályára állították a műegyetemi fejlesztésű SMOG-P és a magánfinanszírozású ATL-1 kisműholdakat. Az új-zélandi Mahia-félszigetről a Rocketlab amerikai cég Electron típusú rakétája vitte fel, és engedte űrbéli útjukra a már 360 km magasságban keringő műholdakat december 6-án - közölte a BME.

A közlemény szerint a SMOG-P, az első magyar 1-PocketQube - 5x5x5 cm - méretű műhold teljes egészében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen készült oktatók irányításával, egyetemi hallgatók aktív részvételével, oktatási keretbe illesztve, szponzorok támogatásával. A fejlesztést a Villamosmérnöki és Informatikai Karon a Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék oktatói irányításával fogták össze.

Ez az első ilyen méretű magyar műhold

A SMOG - PocketQube - fejlesztése 2014-ben indult, azóta számos szakdolgozat, diplomaterv, tudományos közlemény és PhD-kutatás sikeréhez járult hozzá. Az ATL-1 az első magyar 2-PocketQube - 5x5x10 cm - méretű, teljes egészében magánvállalkozásban, a SMOG-csapat bevonásával megvalósult műhold. Küldetése során feladata speciális akkumulátor-hőszigetelő anyagok tulajdonságainak tesztelése súlytalanságban, extrém hőmérsékleti viszonyok mellett.

smog-p
Fotó: BME

A fejlesztésben aktívan részt vettek a Gépészmérnöki Kar hallgatói, valamint külső szakértők is. A felbocsátás költségét a Villamosmérnöki és Informatikai Kar és a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztosította. A SMOG-P fedélzetén az alapvető működést biztosító egységek mellett a Föld körüli térség ember keltette elektormágneses szennyezettségét vizsgáló műszer található.

- A SMOG-P világelső lehet, mivel mostanáig nincs sikeres 1-PQ méretű műholdmisszió - írják. A műhold neve az elektroszmog szóra utal, a P pedig a precursor, azaz előfutár jele. A közlemény szerint két repülő példány készült a SMOG kisműholdból, és az egyik korábban kapott startlehetőséget, így mintegy előkísérlete a missziónak.

A cikk az ajánló után folytatódik

A műholdak vezérlését, adatainak vételét a Műegyetemen elsődlegesen az E épület tetején található rádióállomás biztosítja. A műholdak első jelei a start után 24 órán belül várhatók. A közlemény szerint az egyetem a későbbiekben bővebb információkkal fog szolgálni a keringési pálya adatairól, a műhold által sugárzott jelek vételi lehetőségéről, a műholdak állapotáról, az általuk végzett mérésekről és a várható élettartamról.

Kiemelt kép: Getty Images

Fantasztikus képeken az űrben lebegő hotel

A Gateway Alapítvány nemrégiben jelentette be tervét, miszerint olyan hotelt szándékoznak építeni hat éven belül a világűrbe, ahol hetente száz turistát tudnának elszállásolni. A kör alakú hotel a tervek szerint 2025-re fog elkészülni, és ekkortól már fogadná is a vendégeket.

Ezt is szeretjük