Az idegenek építették?

Baalbek rejtélyes látnivalója

A rejtélyes baalbeki terasz betontömbjei láttán értetlenül állnak a tudósok, mások pedig úgy tartják, nem emberek építették őket.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A libanoni Beeka-völgyben található Baalbek, mely egyike a világ legrégebb óta tisztelt szent helyeinek, több évtizede tartja lázban a régészeket és tudósokat, olyan látnivalónak ad ugyanis otthont, melynek eredete számos kérdést felvet.

Római templom romja Baalbekben

Ősi szakrális hely

Az 1984 óta az UNESCO Világörökség listáján is szereplő Baalbek mintegy ötezer éves múltra tekint vissza, mely idő alatt mindig is szakrális helyként funkcionált, területének számottevő részét templomok foglalják el. A régészeti kutatások szerint már a bronzkorban is lakott volt, az első nagyobb építkezéseket azonban a föníciaiak folytatták i.e. 2000 környékén, akik napistenüknek, Baálnak emeltek itt szentélyt. Úgy tartják, innen ered a város neve is.

Később a terület római fennhatóság alá került, vallásos funkcióját azonban nem veszítette el, továbbra is szentként tisztelték, sőt, fontos jóshelynek számított. Három istent imádtak az ekkor Héliopolisznak, vagyis a Nap városának nevezett helyen, Jupitert, Vénuszt és Bacchust, nekik állítottak fel templomot - illetve egy negyediket Merkúrnak egy közeli dombon. A sajátos szertartások és a hely különös energiái mellett az ezek felépítéséhez szükséges baalbeki terasz jelenti azonban a város igazi különlegességét.

A rejtélyes baalbeki terasz

A régészeti kutatások szerint az egész város alapja nem más, mint a híres baalbeki terasz, melyet hatalmas, mérnöki precizitással összeillesztett kőtömbökből raktak össze - a világ legnagyobb kirakójának, illetve az óriások teraszának is nevezik ezért a helyet -, melyek közül a legnagyobbak több mint ezer tonnát nyomnak.

Egy még hatalmasabb kőtömböt találtak azonban a közeli kőbányában: ez, a dél kövének, illetve a várandós nők kövének nevezett sziklatömb a világ legnagyobb, emberi kéz által megmozgatott monstruma lenne, ha egyszer sikerülne kihozni a bányából. A baalbeki kövek azonban ezt az egyet leszámítva is a világ legnagyobb monolitjait, vagyis kifaragott, egy darabból álló, nem összerakott köveit jelentik.

Máig nincs rá magyarázat

Arra, hogy miként lehetett az ősi időkben ekkora sziklatömböket emberi erővel megmozgatni, máig nincs magyarázat, még a piramisok építéséhez hasonló elméletekkel sem álltak elő a kutatók, csupán találgatások folynak egy sajátos, lovak és emberek által működtetett, csigaszerű állványról.

Legenda és misztikus történet azonban jó pár szárnyra kelt Baalbekkel kapcsolatban. Vannak, akik úgy tartják, Káin fia emelte a várost a vízözön elleni védekezésként, mások szerint a terasz a földönkívüli civilizációkhoz köthető, egykor leszállópályaként szolgált, sőt, állítólag máig titkolják azokat az iratokat, melyeket itt helyeztek el, bizonyítva létezésüket, illetve biztosítva az emberi faj számára a jövőbeli fejlődéshez és a túléléshez szükséges instrukciókat.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Misztikus turistalátványosság

Libanonban hosszú ideje harcok és zavargások dúlnak, melyek Baalbek városát sem kerülték el teljes mértékben, 2006-ban egy összecsapás súlyos károkat okozott a területen.

A várandós nők kövének hatalmas tömbje

Az UNESCO támogatást adott a helyreállításhoz, jelenleg pedig jóval nagyobb biztonsággal látogatható. Az utazási irodák szíriai körutazásai sokszor rövid kitérőt tesznek Libanonba, mely mint legfőbb látványosságot, általában Baalbeket is érinti.

Kép: en.wikipedia.org, Narwhal2.

OLVASD EL EZT IS!

nazca
  • dél-amerika
  • földönkívüliek

Ahol az UFO-k nyomot hagytak

Ezt is szeretjük