A jég és a sütőpor is hasznos az autótisztításnál: műszakiztatás előtt vesd be, hogy a kárpit makulátlan legyen

Házilag is ki lehet szedni a makacs foltokat az autó kárpitjából, és porszívóval még a morzsáktól is meg lehet szabadulni.

auto-karpit
beauty and style
Top olvasott cikkek

Akinek van autója, és már valaha kellett vinnie kárpittisztításra, jól tudja, hogy nem olcsó mulatság, általában olyan 20-25 ezer forintért végzik el, persze vannak helyek, ahol ennél olcsóbban vagy drágábban dolgoznak.

Egy biztos, az autósok egyik rémálma, hogyha az alaposan becsomagolt, legalábbis annak hitt töltött káposzta életre kel egy nagyobb kanyar után, és kiszabadul a kocsi belsejébe, összepiszkítva és bebüdösítve a kárpitot. De legyen szó arról, hogy egy kisgyerek csínytevésből rágógumit ragaszt az ülésre, esetleg valakinek a saras lábú kutyája berontott az autóba, és összetapicskolta a finom huzatot, mindenre van megoldás.

Kiporszívózni az autót

Már többfajta méretű és teljesítményű autóporszívók kaphatóak, amik a kis részekbe is illeszkednek a makacs morzsák, koszok eltüntetése érdekében. De ha nincs ilyen szerkezeted, akkor se bánkódj, már a legtöbb sima porszívóhoz is adnak különböző szívófejeket, egyikük épp az autóbelső és a kárpitok tisztítására alkalmas.

GettyImages-1178288207
Fotó: hirun / Getty Images Hungary

Ez a kisebb méretű sörtés fejű porszívó használat közben összeszedi az összes textilben lapuló porszemet vagy kutya-, macskaszőrt. Miután végeztél, elkezdheted a kárpit mélytisztítását különböző módszerekkel, ha kihagyod a porszívózást, gyakorlatilag csak a koszt fogod szétkenni az üléseken. Az állatszőröket még celluxdarabokkal is össze lehet szedni, vagy szőrleszedő hengerrel.

A gőzölős vasaló csodát tesz

Az autómosó szalonokban is a kárpittisztítást gőzöléssel végzik, hiszen így tudják a szennyeződéseket a szivacsból alaposan kipucolni. Noha a háztartások nagy részéből hiányzik eme tisztítógépezet, szerencsére a gőzölős vasalót is lehet használni erre a célra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ne csak a folt körül használd a vasalót, az egész kárpitot gőzöld végig, majd használj kárpittisztítót, amit a flakonon jelzett arányban langyos vízzel keverj ki, vagy készíts egyet házilag otthoni alapanyagokból, és puha, mikroszálas törlőkendővel dörzsöld végig vele a kárpitot. Ezt egészen addig folytasd, míg el nem tűnik a folt, időnként a kendőt újra be kell áztatni, kicsavarni, és dörzsölni tovább. Nem egyszerű feladat, de így garantáltan szag- és foltmentes lesz az ülés.

Jéggel a ragacsok ellen

Nem is hinnéd, milyen hasznos tud lenni egy marék jég. A rágógumi egy ragacsos massza, ami nagyon csúnyán bele tud ragadni a kárpitba, és ha elkezded valamivel suvickolni, csak még nagyobb területen lesz foltos az ülés. De ha egy rongyba pár darab jeget csavarsz, és ráhelyezed a rágógumira, rövid idő alatt megkeményedik, és egyszerűen leszedheted az ülésről.

A sütőpor nem csak a süteménykészítéshez jó

A sütőpor kiváló tisztítószer, a használata pedig pofonegyszerű. A foltra csak rá kell szórni úgy, hogy mindenhol fedje, majd 20 percig hagyd hatni az anyagon. A szer nemcsak nagyszerű folteltávolító, de akár a brutálisan erős szagokat is eltávolítja a kárpitból.

GettyImages-185329704
Fotó: skhoward / Getty Images Hungary

Miután letelt a hatóidő, dörzsöld át az egész ülést nedves ronggyal, ügyelve arra, hogy minden sütőporszemet eltávolítottál a huzatról. A rongy pedig ne tocsogjon a víztől, mert akkor csak benedvesedik az ülés szivacsa, ami aztán be is penészedhet.

Kívülről egy sima furgon, belülről gyönyörű, apró lakás - Imádnánk ezzel útra kelni

Az emberi kreativitás végtelenségét pici terek kényelmessé, lakályossá tételében sikerrel kamatoztathatjuk, de az igazi kihívás az, ha nem egy apró lakást, hanem egy furgont kell lakhatóvá tenni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük