A rendőrség figyelmeztet: nem törik fel a kocsidat, ha a temetői látogatás alatt így parkolsz - Több a lopás ilyenkor

Sajnos sokszor a temetői látogatás alatt törik fel a kocsit, ezért néhány tanácsot érdemes betartani.

GettyImages-1270788222
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenszentek és halottak napja a legtöbb ember számára az elhunyt családtagok, barátok, ismerősök emlékének megidézéséről szól, ilyenkor sokan felkeresik szeretteik sírhelyét. Sajnos azonban van, akinek semmi sem szent. A temetőket körülvevő parkolókban évről évre autók sokaságát törik fel. 

A rendőrség ezért mindenkit óvatosságra int, a sokáig őrizetlenül hagyott, nem megfelelően lezárt autók könnyen a bűnözők célpontjaivá válhatnak. Bár a rablók trükkjei és gyorsasága miatt megelőzni nagyon nehéz a hasonló eseteket, a lehetőségekhez mérten érdemes minimálisra csökkenteni az esélyüket.

Fontos a parkolóhely megválasztása

A bűnesetek megelőzése érdekében a legbiztosabb tanács, hogy körültekintően válasszon az ember parkolóhelyet közterületen, még ha a tömeges temetői látogatások idején ez nehezen is kivitelezhető. 

Előnyben kell részesíteni a jól megvilágított, nagyobb forgalmú területeket, ideális, ha utcai lámpa alatt, de még jobb, ha egy térfigyelő kamera közelében tud az ember megállni. A sötét, kietlen utcán hagyott autók a feltörők elsődleges célpontjai, hiszen itt a legkevesebb a lebukás esélye, és ilyen helyen tudnak leggyorsabban eltűnni a szem elől.

Ellenőrizd a zárat!

A véletlenül, akár csak percekre is nyitva felejtett autó valóságos álom a bűnözők számára. A kocsit még a parkolójegy váltása idejére sem szabad nyitva hagyni, de még egy résnyire lehúzva felejtett ablak is csábító lehet. Indulás előtt feltétlenül ellenőrizd, hogy biztosan bezárt-e a biztonsági rendszer, lehetőség szerint a riasztó is legyen bekapcsolva. 

Bár ez nyilvánvalónak tűnhet, a lopások jelentős része a nem megfelelően lezárt autókból történik. A biztonsági rendszer még komplexebbé tehető néhány technikai vívmány, így ütés- vagy üvegtörés-érzékelő, ultrahangos védelmi rendszer, kormányzár beszerelésével, de léteznek sms-értesítéssel működő, modern riasztórendszerek is néhány tízezer forintos áron, sőt, mozgásérzékelő kamerák is.

Ne hagyj semmit a kocsiban!

Rendkívül fontos, hogy semmiféle értéket ne hagyjon az ember a kocsijában, de még értékesnek látszó dolgot sem. Teljesen üres táskát sem szabad az ülésen hagyni, mivel első ránézésre a tolvaj sem tudhatja, mit tartalmaz pontosan, és a feltörés már önmagában is nem várt anyagi kárt jelent. 

Azokat nem elég letakarni vagy az ülés mögé tenni sem, a bűnözők rutinosan ezekre a helyekre néznek be először. Ha az értéktelen holmikat nem cipelnéd, tedd a csomagtartóba vagy a kesztyűtartóba, semmiképp ne maradjanak szem előtt! 

A belső extrák, drága felszerelések is figyelemfelkeltőek lehetnek, még egy jobb autórádió előlapját is érdemes a kesztyűtartóba tenni, ha hosszabb időre otthagyja az ember a kocsit. A hivatalos iratokat, bankkártyákat, okmányokat is vidd inkább magaddal, mivel megszerzésük esetén bárki visszaélhet az adatokkal is! Amennyiben megtörtént a baj, még a helyszínen tartózkodva haladéktalanul értesítsd a rendőrséget a 107-es vagy a 112-es számon!

A cikk az ajánló után folytatódik

A buszon és a temetőben is légy résen!

Sajnos a tömegközlekedéssel utazók sem teljesen védettek a bűnesetektől, a zsúfolt buszokon, villamosokon fokozottan vigyázni kell a zsebtolvajok támadásaira is: az értékek, iratok, bankkártyák legbiztosabb helye a belső vagy nehezebben elérhető zsebekben van.

A rendőrség évről évre arra is figyelmezteti a lakosságot, hogy az értékeket sosem szabad őrizetlenül hagyni a síroknál sem: egy nagyobb csomag, egy kerékpár egy pillanat alatt eltűnhet, míg az ember egy másik sírnál, a kútnál vagy a szemetesnél tartózkodik.

Tanácsok a betörések megelőzésére

Nem elég az autót biztonságban tudni: a házat is vértezd fel megfelelő védekezési rendszerrel!

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük