Biciklilopás ellen: 5 apróság, amitől máris sokkal nagyobb biztonságban van
A biciklitolvajok ellen nemcsak az óriási lakat, de a nagyon egyszerű dolgok is jól beválnak.

kosaras bicikli
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahogy a jó idő beköszöntével újra előkerülnek a biciklik, úgy sűrűsödnek meg ismét a lopások is, melyektől minden kerékpár-tulajdonos tart.

Tökéletesen biztos módszer sajnos nincsen a bicajok védelmére, hiszen a tolvajok kreativitása szinte végtelen, ám akár már néhány aprósággal is elérheted, hogy ne a te biciklidre vessenek szemet.

Biciklilopás ellen

Korántsem a minél nagyobb méretű, ormótlan lakatok jelentik a legjobb megoldást. Ezeket inkább csak nyűgös cipelni, míg sok esetben meglepően egyszerűen le lehet szerelni őket, hiszen silány, gyenge anyagokból készülnek. 

bicikli ferfi

Létezik azonban néhány módszer, mellyel növelheted a biciklid biztonságát, ráadásul komoly költségekbe sem kell verned velük magadat.

  • Ne a tied legyen a legszélső kerékpár a tárolóban! Ha csak elkerülhető, tedd beljebb, hiszen itt nehezebb hozzáférni, amit a tolvajok nem szeretnek. Szintén hasznos lehet, ha egy jó állapotú, újnak tűnő, feltűnően drága vagy nagyon gyenge lakattal védett biciklit keresel szomszédként, és mellé teszed a sajátodat, így azt észre sem fogják venni.
  • Ne lakatold hozzá a biciklit akármihez! A közlekedési táblák, a szeméttároló, sőt, sok kerítés sem elég stabil. Ezeket kidöntve, kicsavarva pedig akár a zár kinyitása nélkül is elvihetik a biciklit. Mindig rögzítsd inkább olyan helyre, ami legalább olyan erős, mint a lakat!
  • Álcázd a biciklidet, ha szükséges! Egy kevés szigetelő szalag, a kosz, a szakadt ülés mind elveszik a tolvajok kedvét. A drágább márkák jelzéseit szintén nem rossz ötlet eltakarni.
  • Válassz megbízható zárat! Az egyik legjobb lopásgátló terméknek az U-lakatot tartják, melynek kiválasztásában szakértő vagy a fórumok segíthetnek, de mellé egy könnyebb, egyszerűbben használható sodronyzárat sem árt második védelmi vonalként beszerezni. A két zárral már jelentős macera megbirkózni, míg, ha csak beugrasz valahova, elég egyet használni. Ez ugyan kerül némi pénzbe, mégis jóval olcsóbb az új biciklinél.
  • Regisztráltasd a kétkerekűt! Ehhez a vázszámra és a gyártóra lesz szükséged, akik segítséget nyújthatnak, ha a bicaj eltűnt. Egy másik lehetőség az Országos Rendőr-főkapitányság által elindított Bike Safe nyilvántartás. A regisztrációval probléma esetén növelheted az esélyét, hogy a biciklid megkerül, míg az ekkor kapott matrica némi elrettentő erővel bír, ha kiteszed.

Mindezek mellett nagyon fontos, hogy a biciklidet soha, egyetlen pillanatra se hagyd őrizetlenül, sőt, a kosárból is vegyél ki mindent, még akkor is, ha az nem értékes. Tovább növelheti a biztonságot, ha jól látható, forgalmas helyet keresel, illetve, ha rendszeresen, hosszú időre otthagyod a biciklidet valahol, akkor néha váltogatod a helyét. Amennyiben azonban állandóan aggaszt a biciklid sorsa, érdemes lehet akár olcsóbb modellre cserélni azt.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Geresdi-dombság biciklivel

Ha csodaszép biciklis túrát keresel, érdemes a Geresdi-dombság lankái felé venni az irányt, ahol öt apró, takaros, csodaszép falucskát köt össze az út.

Ezt is szeretjük