Így biztosan nem törnek be hozzád: 7 trükkös módszer, ami nem kerül sokba

Néhány furfangos eszköz bevetése remek módszer lehet a a betörésvédelemben, de egy jól összerakott kert is sokat segíthet.

betörés
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Otthonát senki sem tudja magával vinni a zsebében, de nem is ülhet az ajtó elé, hogy őrizze azt. Kivédhetetlen, hogy időről időre megüresedjen akár a mindennapokon, akár utazások alkalmával.

A megbízható nyílászárók és zárak elengedhetetlenek a ház vagy lakás betörésvédelmében, de léteznek további, trükkös megoldások is, amik jó eséllyel elveszik a betörők kedvét a próbálkozástól. Több százezer forintra sem lesz szükség hozzá, mert az ingatlan akár pár ezerből is bebiztosítható ezekkel a furfangos megoldásokkal.

Nem minden az, aminek látszik

Furfangos betörésvédelmi módszer a behatoló megtévesztése különféle álberendezésekkel.

Sok háznál szerelnek fel biztonsági kamerákat, azonban egy ilyen rendszer kiépíttetése nem kis tételt jelent. Szerencsére létezik jóval gazdaságosabb megoldás is. Akinek nem fontos, hogy valódi felvétel készüljön, álkamerát is választhat az igazi helyett: már 2-5 ezer forintért elérhető, és megszólalásig hasonlít az igaziakra. Egyes modellekre még apró LED-égőket is szerelnek, hogy tökéletesen imitálják a valódi, működő berendezéseket.

A becsapós megoldások nem merülnek ki ennyiben. Már 2-3 ezer forintért kapható falra szerelhető, a nyomógombos riasztóélesítő panelt utánzó eszköz is, illetve 6-7 ezerért a valódival összetéveszthető, de nem igazi kültéri riasztósziréna-hangszóró. Ezeket látva a betörő úgy hiheti, hogy rizikós lenne a behatolással próbálkozni, mivel egy beriasztózott házról van szó.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutya elrettentő ereje

Bár sajnos vannak betörők, akik képesek mérgekhez nyúlni és embertelenül elbánni a házőrzőkkel, sokuk számára elrettentő az eb jelenléte. Persze akkor sincs minden veszve, ha nincs kutya a háznál. A biztonsági berendezéseket árusító webshopokban és üzletekben többféle, már 11 ezer forinttól elérhető, ugatást imitáló eszközt kínálnak. Ilyen az is, amelyet belülről kell a kilincsre szerelni: ha kicsit is megmozdítják kívülről, a szerkezet működésbe lép, és dühös kutyaugatás szűrődik odabentről.

Mivel a betörő nem lát be, ez a megoldás sokkal zavarba ejtőbb a számára, mint egy udvari, mozgásérzékelős ugatásszimulátor. Annál ugyanis csak a hang hallatszik, de nem szalad elő a kutya, ami egy idő után lerántja a leplet a turpisságról. Ha viszont bentről hallatszik az ugatás, a betörő nem tud megbizonyosodni róla, hogy valódi állatról van-e szó.

Pont, mintha lennének otthon

Ha a ház, például utazás miatt, huzamosabb ideig üres marad, akkor jó szolgálatot tehet néhány olyan, időzíthető eszköz, amelyek a nap egy-egy pontján bekapcsolnak, és kívülről nézve azt a hatást keltik, mintha lennének otthon. Mindössze 6 ezer forint körüli összegből beszerezhető egy olyan lámpa, amely a televízió kapcsolgatását, villogását utánozza.

Aki több pénzt is szánna otthona megvédésére, az időzítős redőnyhúzót vagy időzítős lámpakapcsolást is kiépíttethet. Utóbbi esetében a ház különböző helyiségeiben kapcsolódnak fel a lámpák, akár egymást követően, mintha a lakó egyik szobából átment volna a másikba.

Mire érdemes figyelni az udvaron?

Nemcsak az álkütyük jelenthetnek sokat a betörésvédelemben. A módszerek sorát néhány kerti tennivaló is gyarapítja.

Mivel a fény az éjszakai behatolók ádáz ellensége, nagyon sokat jelenthet a mozgásérzékelő lámpa felszereltetése is. Szerte a kertben, de különösen a ház bejáratainál, zegzugosabb részeinél hasznos elhelyezni egy-egy érzékelőt. A felkapcsolódó lámpa megzavarja, akadályozza a tüsténkedő rablót, és a lebukás veszélyétől tartva elállhat a szándékától.

Ahol csak lehet, érdemes megnehezíteni az illetéktelen behatoló dolgát, például a kertbe minél kevesebb és minél alacsonyabb termetű növényt ültetni. Ne kerüljenek bele embernagyságú, ágas-bogas bokrok sem, hiszen ezek búvóhelyet biztosítanak az illetéktelen számára. Ami a fákat illeti, ágaikat ugyanebből az okból hasznos magasra nyesni. Minél áttekinthetőbb a kert, annál jobb, hiszen ez alaposan megnehezíti a feltűnésmentes belopózást.

Mi vonzza a betörőket, és hogy próbálkoznak?

A biztosabb védekezés érdekében ajánljuk figyelmedbe korábbi cikkünket, melyben az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Kriminológiai Intézet közös kutatása alapján részleteztük a betörők szokásait. A cikkhez vezető link. »

Hová rejthetők az értékek?

Ezeken az ügyes rejtekhelyeken biztosan nem fogják keresni az értékeket a betörők.

Ezt is szeretjük