A 3 leggyakoribb módszer, amit a betörők használnak: hogyan védekezhetsz ellenük?

A betörők módszereinek megismerése sokat segíthet a védekezésben.

betoro-ajto
beauty and style
Top olvasott cikkek

Akár lakásban, akár házban él az ember, érthető módon félti otthonát a betörésektől. Bár 100%-os módszer nincs az elkerülésükre, a bűnözői szempontok és módszerek ismerete, illetve a tudatos védekezés segíthet a lehető legtöbbet.

Az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Kriminológiai Intézet 139 hazai betöréses lopás elkövetőjének megkérdezésével végzett közös vizsgálatot. Elemzésük jó alap a védekezésben, de érdemes megszívlelni a rendőrség gyakorlati tanácsait is.

Milyen ingatlanokat céloznak meg leggyakrabban a betörők?

Az említett vizsgálatban, melyet a Tolvajkulcs című kötet részletez, a megkérdezettek közel 70%-a számára a családi házak jelentik a legvonzóbb prédát. 26%-uk tartja jó célpontnak a társasházi lakásokat is, 14%-uk a panellakásokat, 12%-uk a pedig a sorházi lakásokat.

A családi házak közkedveltsége különállóságuknak tudható be: bár egy szomszédos épületben is otthon tartózkodhat a szomszéd, egy többlakásos házban mégis nagyobb a lebukás esélye. A társas- vagy panelházi lakások feltörése mégis szimpatikus lehet, főleg azok számára, akik maguk is hasonló ingatlanban élnek: ez esetben ugyanis volt alkalmuk kiismerni a régi fajta ajtózárak működését.

A bűnelkövetőket arról is megkérdezték, hogy milyen tényezők számítottak célpontjaik megválasztásában. A válaszok alapján a bűnelkövetők általában azokat az ingatlanokat preferálják, ahol senki nincs otthon. Többségüket eltántorítja, ha van otthon valaki, mivel ez esetben a szituáció súlyosabb bűncselekménnyé is fajulhat. Kivételt képeznek azok az esetek, amikor az elkövetők valamilyen indokkal nyernek bebocsátást a lakásba, hogy ott terepszemlét tartsanak, avagy ketten érkeznek, és míg az egyikük egy mondvacsinált indokkal eltereli a lakó figyelmét, a másik észrevétlenül összeszedi az értékeket.

A cikk az ajánló után folytatódik

A betörők azt is megfigyelik, hogy az adott ingatlanban milyen nagyságrendű értékeket lophatnának el. Csalogató a bűnelkövetők számára, ha a ház takaros, előtte drága autó áll, és a lakó is elegánsan jár. Ezeket a tényezőket általában alapos megfigyeléssel szokták felmérni.

Lényeges továbbá, hogy otthon vannak-e, illetve rálátnak-e az ingatlanra a szomszédok, jellemzően milyen az utcai forgalom, és milyen a közvilágítás, mert ezek az adottságok egytől egyig emelik a lebukás veszélyét.

Mivel gyorsan és könnyen akarnak haladni, számításba veszik, hogy könnyű-e bejutni az ingatlanba. Egy nyitva hagyott ajtó vagy ablak főnyeremény a behatolók számára, egy fémrács vagy bizonyos zártípusok viszont bonyolítják a dolgukat. A megkérdezettek a legnehezebben a kártyás, illetve a többpontos acélzárakkal boldogultak.

A betörők számára fontos szempont, hogy van-e az ingatlanon valamilyen biztonsági rendszer, például riasztó vagy felszerelt kamera. Eltántorító tényező, ha a házhoz közel esik a rendőrség épülete, és egyeseket a harapós kutya, valamint a rá utaló jelzés is elbizonytalanítja a szándékában. Sokak számára az sem mindegy, milyen messze esik saját lakásuktól a kiválasztott ház. A könnyű menekülés lényeges szempont a megkérdezettek válaszai alapján.

Három módszer a bejutásra

A legtöbbször a nyílászárókat nyomják be vagy törik fel. A besurranók kifejezetten arra utaznak, hogy nyitva hagyott ajtót, ablakot találjanak. A betörők eszköztára változatos: saját fizikai erejükön túl például a csavarhúzót és a feszítővasat is gyakran alkalmazzák, ám akik profibbak, gyémántfejű fúróval vagy gázhegesztővel érkeznek.

A riasztókat purhabbal fújják le, de előfordul, hogy a villamosságban jártasak rövidre zárják a rendszert. Egyesek egy megelőző alkalommal szándékosan riasztják be a rendszert, hogy megfigyeljék élesben, körülbelül mennyi idejük lesz.

Rendőrségi tanácsok betörés ellen

A betörések megelőzésére számos hasznos tanács olvasható az ORFK oldalán, melyeket érdemes megszívlelni.

Lakóház esetén a minden irányból zárt udvar az ideális, melyet egy minimum 160 cm magas kerítés vesz körül, a kaput mindig zárni kell, a kulcsot pedig biztonságos helyen tárolni.  Mivel a sűrű növényzet búvóhelyként szolgál a betörőknek, érdemes a kert áttekinthetőségére törekedni, nyírni a sövényeket, bokrokat és fákat: a növények 90 cm-es magasság alatt tartandóak, a lelógó faágakat pedig fontos 180 cm fölé vágni.

Felhívják a figyelmet a nyílászárók karbantartásának fontosságára. A kültéri ajtókon az ötpontos zárszerkezet javasolt. Érdemes biztonsági zárakat, láncot szereltetni az ajtókra, és akár nyitásjelzőt is alkalmazni. Utóbbi az ablakokra is kerülhet. E tanácsok nemcsak a házra, de az esetleges melléképületekre és a garázsra is értendők.

A rendőrség szerint a különböző biztonsági berendezések, a riasztó, a biztonsági kamera, a mozgásérzékelő, az udvari és az időzített kapcsolós világítás ugyancsak nagyon jó szolgálatot tehetnek a betörésmegelőzésben.

Utazás előtt egyebekre is figyelni kell

Az OKRI és az ORFK közös kiadványa szerint, bár minden évszakban megeshet betörés, a nyári időszakban különösen sok történik. Ez egyfelől a szellőztetés miatt nyitva hagyott nyílászárók miatt is lehet, másfelől annak tudható be, hogy ebben az időszakban sokan mennek vakációzni, a megüresedett ingatlan pedig nagyon vonzó a bűnelkövetők számára.

A rendőrség utazás esetére néhány plusz tanácsot fogalmaz meg: sok pénzt és értéket semmiképp sem jó otthon hagyni. A létrákat, megmászható kerti bútorokat el kell rakni, ahogyan a gyerekjátékokat és minden olyan kerti holmit, ami lopásra csábíthat.

A villanyóraszekrényt érdemes bezárni, hogy a riasztót és a világítást ne tudják kiiktatni. Hasznosak a beltéri, időzíthető lámpák: a nap egy bizonyos pontján bekapcsolnak, azt a hatást keltik, mintha a lakók otthon lennének.

Mivel a halmozódó újságok arról árulkodnak, hogy az ingatlan üres, az előfizetett lapokat jobb lemondani, de egy megbízható szomszéd magához is veheti azokat az érkező levelekkel együtt. Ha lehet, a szemetest is helyezze ki a megfelelő napon, és ha a viszony lehetővé teszi, akár a lakásban is húzza le, illetve fel a rolókat, megőrizve a látszatot, hogy vannak otthon. A kulcsot feltétlenül tartsa magánál, és ne hagyja a lábtörlő alatt.

Bár a szomszéddal hasznos és fontos megosztani az úti célt és az elérhetőségeket, máshol, különösen az interneten nagy hiba világgá kürtölni a vakációt: minél kevesebben tudják, hogy üres lesz a ház, illetve lakás, annál jobb. A fotókkal pedig utólag is el lehet büszkélkedni.

Hogyan rejthetők el az értékek?

Képeken néhány leleplezhetetlen rejtekhely a lakásban.

Ezt is szeretjük