8000 forintos bírság járhat a vonaton ezért az apróságért
Sokan nem is tudják
Íme, három apróság, amire nagyon figyelj oda!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az utazásra nem kell feltétlenül nyűgként gondolni, hiszen számtalan dolog széppé teheti - legyen az akár egy kellemes utastárs vagy éppen egy jó könyv. Azonban vannak olyan apróságok, amelyek könnyen rémálommá változtathatnak egy várva várt vonatutat is.

Az alábbi három szabályra érdemes odafigyelni az utazás során, hiszen olyan apróságokról van szó, melyekről bárki könnyen megfeledkezhet - ezáltal pedig saját magának okozhat igencsak kellemetlen pillanatokat. Van például olyan is köztük, amiért akár 8000 forintos bírságot is kaphatsz,

Internetes jegyvásárlás

Egyre nagyobb teret hódít magának az internetes vásárlás - azonban sokan hajlamosak a jól megszokott rutint követni, éppen ezért olyan lépések maradhatnak ki, amelyek a pénztárca vastagságára lehetnek negatív hatással. Ha elektronikus jegyet veszel, nagyon fontos, hogy vásárlásnál különös figyelmet szentelj annak, hogy az utasadatok pontosak legyenek, ugyanis az ellenőrök a nyomtatott jegy esetében precízen ellenőrzik, hogy a tikettet valóban az arra jogosult személy használja-e fel, ha pedig nem, az 8000 forintos bírsággal is járhat, így véletlenül se másvalaki nevére vedd a jegyed. Minderről ide kattintva olvashatsz bővebben.

Táska az ülésen

Habár diákok esetében a leggyakoribb az eset, felnőtt fejjel is érdemes arra odafigyelni, hogy a melletted lévő ülésre lehetőleg ne tegyél semmit. Persze, sokkal kényelmesebb a szabad ülésre helyezni a sokszor rengeteg holmit rejtő, ezáltal pedig igencsak nehéz poggyászt, azonban itt is érvényesül az élni és élni hagyni alapelve, emellett a menetdíjon felül 2600 forintos pótdíj kifizetésére is kötelezhető az az utas, aki jogtalanul foglal le - akár ily módon - ülőhelyet, és azt a felszólítás ellenére sem hajlandó átadni utastársának. Ha kíváncsi vagy, még milyen szabályok vonatkoznak a poggyászodra, kattints ide!

Ha kisállattal utazol

Kisállat poggyászként szállítva, megfelelő hordozóeszközben minden egyéb díj fizetése nélkül szállítható a 2. osztályon. Viszont kutyatulajdonosoknak rossz hír lehet, hogy kedvencüknek is kötelesek jegyet vásárolni, az élőállat viteldíja az út hosszúságától és a kedvezményektől függően 175 forinttól 1600 forintig terjedhet.

Azonban a jegyvásárláson kívül arra is figyelni kell, hogy állatot az utas az első osztályra, az étkezőkocsiba és a pót-, illetve helyjegyköteles kabinba nem vihet be. Természetesen a fentiek alól minden esetben kivételt képeznek a rendőrkutyák, illetve a fogyatékkal élőket segítő ebek. Ha azonban a többi szabályt megszeged, különböző mértékű bírságot róhatnak ki rád: további részleteket ide kattintva olvashatsz.

Ezt is szeretjük