Magyar vonatok: mit tehetsz, ha nem szeretnéd, hogy vegzáljanak?
Ha szeretnél biztonságosabban utazni, fogadd meg a következőket

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbb fiatal nő nem szeret egyedül utazni a magyar vonatokon, nem véletlenül. Nem túl biztonságos.

Szerkesztőségünk tagjai közül többen kerültek már kellemetlen helyzetbe egy-egy vonatút során, ezekből tanulva igyekeztünk tippeket gyűjteni, hogy az atrocitásokat minimálisra szoríthasd te is. Mit tehetsz, ha hőzöngőkkel találkozol?

Akikről szó van

Nyilvánvalóan nem lehet a vonatozó közönséget megszűrni, sértő is lenne efféle óvintézkedést bevezetni, ez azonban lehetőséget ad sokaknak arra, hogy esetleg más utasokban félelmet vagy aggodalmat keltsenek.

Nem ritka, főleg az esti órákban, azoknak az utasoknak a jelenléte, akik több alkoholt fogyasztottak, mint kellett volna.

Közöttük persze akadnak ártalmatlanok, akik viccesé válnak, vagy egyszerűen csak meghúzódnak csendesen, de az ital némelyekből agressziót és túlzott kíváncsiságot vált ki, ami könnyen kellemetlen szituációt teremthet.

De akadnak olyanok is, akik egyszerűen csak végtelenül tolakodóak, nem értve a nemleges választ. A következő módszerek segíthetnek, hogy némileg biztonságosabban utazz.

Nézd meg, hová ülsz!

A kétes alakok elkerülésére a legjobb módszer az, ha olyan helyet próbálsz magadnak választani - különösen este és éjszaka -, ahol többen, illetve konszolidáltnak tűnő emberek ülnek, mert mellettük kisebb az atrocitás kockázata. Ellenben, ha teheted, kerüld el a fülkés vagonokat, kiváltképp, amikor kevesen vannak, vagy legalább kívülre ülj, közel a folyosóhoz, az ajtót nyitva hagyva, hogy ha bármi történik, segítséget tudj kérni.

A részegek

Ha csak hangoskodnak, azon kívül, hogy nem veszel róluk tudomást, mást nem nagyon tehetsz. Az esetek nagy százalékában ezek az emberek csak a figyelemfelkeltés miatt viselkednek így, ha nem veszed fel velük a szemkontaktust, és próbálsz úgy tenni, mintha bármi más érdekesebb lenne náluk, hamar megunják. Ha mégis rosszabbra fordulna a helyzet, és úgy érzed, hogy fenyegetést jelentenek rád, akár a többi utasra nézve, azonnal szólj a kalauznak, hogy tegye meg a megfelelő lépéseket. Keresd meg, ha lehet, és maradj a közelében. Néhány éjszakai vonaton biztonsági őrök is utaznak, de sajnos nagyon kevés vonalon.

Ha tolakodóak

A túlzott tolakodást a lehető legegyszerűbben szintén azzal szerelheted le, ha figyelmen kívül hagyod még a kísérletet is. Ülj arrébb, keress útitársakat, akiknek el is mondhatod, hogy azért ülsz át, mert valaki nem hagyott békén. Szintén fordulhatsz a kalauzhoz is.

Ezt is szeretjük