5 tündéri zsáktelepülés itthon, amit egyszer az életben látni kell: imádni való a hangulatuk

A gyönyörű zsáktelepüléseken csend és nyugalom vár a kirándulókra.

óbánya

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarországon a szélrózsa bármely irányába indul is el a kiránduló, mesés tájakat, tündéri településeket találhat, ahova a pihenés végeztével garantáltan visszahúz a szíve.

Csodás turistautak tömkelege hálózza be az országot, amelyeket végigjárva biztosan akad néhány település, ami valósággal elvarázsolja az érkezőket még akkor is, ha a közlekedés korlátozott, és nincs átmenő forgalom. Az apró zsáktelepülések hangulatos utcáit végigjárva elönti az embert a nyugalom és a béke.

A következő zsáktelepülések lakossága csekély, és látnivalókban sem kimondottan bővelkednek, de a természet és a túraútvonalak szinte egy karnyújtásnyira vannak, ideális pihenőhelyek egy kiránduláshoz.

Bódvarákó

Az Aggteleki-karszt és a Szalonnai-hegység között fekszik Bódvarákó nagyjából 80 fős lakossággal, a Bódva folyó völgyében. A páratlan hangulatú, egyutcás faluban a Kéktúra útvonala is végighalad, mégpedig a 25., Bódvaszilas és Boldogkőváralja közti szakasz, még bélyegző is található a település központjában.

Bódvarákón több vendégház is található, így akár zavartalan pihenésnek is helyet adhat. A falu közepén apró, az 1800-as évek elejéről származó templom áll, a településsel szomszédos Esztramos-hegy barlangjai az Aggteleki-karszttal együtt világörökségi helyszínek, a hegy oldalán védett növényritkaságok is megbújnak, így a kockás liliom vagy a mocsári kosbor.

Óbánya

Óbánya a Kelet-Mecsek egyik érintetlen, mély völgyében fekszik, az Öreg-patak mellett. A magyar Svájcként is ismert településen ma is jelentős a német nemzetiségűek száma, egyetlen utcája nagyon takaros. A sorakozó, oldaltornácos házak őrzik a népi építészeti hagyományokat.

A faluból több jelzésen útnak indulhatnak a kirándulók, itt vezet a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra, de zöld+ jelzés is végighalad az utcáján. Az Óbányai-völgy igazán idilli helyszín, a Pisztrángos-tavaknál piknikezőhely, illetve büfé várja a megfáradt vendégeket, de a közelben a mészkőlépcsős Ferde-vízesés és a Csepegő-szikla is megkapó látvány.

Mogyoróska

Mogyoróska a Zempléni-hegység apró gyöngyszeme, melyet a közigazgatásilag hozzá tartozó regéci vár tesz igazán híressé a kirándulók körében. A település a Fony és Regéc közötti főút felől megközelíthető, másfelől földutak vezetnek csak az utcáihoz.

A hetven fő körüli lakossággal rendelkező falu mellett egy kis patak csordogál, a várra pedig csodás a panoráma. A településen az Országos Kéktúra vonala is végighalad, számos apartman foglalható itt, a béke és a csend garantált.

Kisbajom

A Somogy megyei Kisbajomot a Rinyamente ékszerdobozának is nevezik, nem véletlenül: több bájos, népi építészet emlékeit őrző ház sorakozik utcáin. Református templomát az 1800-as években építették, ahogy lelkészlakát is, utóbbi felújítva erdei iskolaként és hagyományőrző térként működik, egy mini skanzen, kemping és vendégházak is tartoznak hozzá.

A település a Kutas és Szabás közti főútról közelíthető meg, de Kaposvár és a Zselic sincs elérhetetlen távolságban tőle, így egy kiruccanást mindenképpen megér, ha valaki a környéken tesz túrát. A virágos, kellemes hangulatú Kisbajom eldugottsága a garancia a nyugalomra.

Bokor

A Nógrád megyei Bokor község a Cserhát lábánál fekszik, Kutasó felől közelíthető meg legkönnyebben. A falut közel száz fő lakja csupán. Temploma, 13. századi templomromja még érdekesebbé teszi, de a kirándulók is megtalálják itt számításaikat.

A faluból erdőgazdasági úton Buják is jól megközelíthető, gyalogszerrel kellemes túra tehető a településig egy tanösvényjelzést követve. Akár a bujáki vár és a Sasbérc-kilátó is meglátogatható kis kitérőkkel. A sárga jelzésen Kutasón át a Cserhát lankái járhatók be.

Csodás, csendes falvak a Balatonnál

A Balatonnál sem lehetetlen nyugalmat találni, a tó közelében fekvő települések némelyikén nincs nagy tömeg.

(Borító- és ajánlókép: Óbánya - Indafotó/ Kokkobill, képek:  Wikipédia/Oprienko, Pásztörperc, Indafotó/Teteneverdle bugyihusztár, Antalmárta.)

Ezt is szeretjük