Az Alföld legszebb fekvésű falvának tartják: Békésszentandrás a nyugodt kiruccanásra vágyók kedvenc helye
A gyönyörű település nem véletlenül vált kedvelt úti céllá az elmúlt években.

békésszentandrás1
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt néhány évben soha nem látott méreteket öltött Magyarországon a belföldi turizmus, amit a járványhelyzet ugyan kissé lelassított, de a külföldi utazási korlátozások miatt mégis nagyobb igény lett rá.

A felgyorsult életben egyre nagyobb kinccsé vált a nyugalom, a lelassulás és a természet közelsége, nem csoda, hogy a kicsi, de annál gyönyörűbb üdülőhelyekre is megnőtt a kereslet. Az ország délkeleti részén található Békésszentandrás ezt mind megtestesíti.

A nyugalom szigete

A Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megye határánál fekvő település már az Árpád-korban lakott volt, mára pedig már háromezernél is többen élnek itt. 

Országos hírnevet igazán az utóbbi néhány évben szerzett, hiszen a Hármas-Körös Kákafoki-holtága Magyarország ötödik legnagyobb állóvize, ezért a környék kiválóan alkalmas pihenésre, strandolásra, vízi sportokra vagy horgászatra, és ma már rengeteg hétvégi ház is található itt. Sok ezek közül vendégházként üzemel, így a turistákat is szívesen fogadják.

békésszentandrás2
Fotó: nevetnijo / Indafotó

A nyugalom, a természet közelsége és a gyönyörű táj sokak kedvencévé vált, vannak, akik az ország másik feléről is elutaznak ide, hogy eltöltsenek néhány nyugodt napot, fürdőzzenek, kikapcsolódjanak.

Békésszentandrás egyébként a történelem folyamán mezőgazdasági tevékenységet folytató falu volt, a 20. század elején pedig a szőnyegszövés lett a község egyik legfontosabb profilja. A II. világháború után számos fejlesztés történt, nem csoda, hogy az ezt követő évtizedekben a település tovább bővült, így 1970-ben nagyközséggé nyilvánították.

A cikk az ajánló után folytatódik

A község könnyen megközelíthető autóval, a 44-es, Kecskemét-Békéscsaba-Gyula főútvonal itt halad el, ráadásul olyan nagyobb települések is találhatók a közelben, mint Mezőtúr, Szarvas és Szentes, így egy országjáró körtúra során is ajánlott a menetrendbe iktatni az aktívabb pihenés kedvelőinek. A vízi sportok mellett pedig a horgászok, vadászok is megtalálják itt a kikapcsolódási lehetőséget.

Látnivaló is akad bőven

Vannak olyanok is, akik inkább a kirándulást és az adott település felfedezését helyezik előtérbe egy-egy utazás során, nekik sem okoz csalódást Békésszentandrás. A bájos falu bővelkedik országos szinten is egyedinek számító látnivalókban. Ilyen a Gödény-halom, ami Magyarország és Közép-Európa legnagyobb kunhalma, mesterségesen létrehozott dombja. Nevét az itt gyakran tanyázó gödénymadarakról kapta. A feltehetően rézkorból származó, védett földvár egykor egy nagy tekintélyű, befolyásos ember temetkezési helye lehetett, ezért régészetileg értékes terület, melyen tanösvény vezet végig.

Békésszentandráson a gazdag történelmi múltnak köszönhetően két kastély is található, amiket szintén érdemes megnézni egy kirándulás alkalmával. A Léderer-kastély az 1800-as évek elején épült, mely nevét egy tulajdonosáról, Léderer Rudolf földbirtokosról kapta. Az 1950-es években általános iskolává alakították az épületet, ami ma is itt működik, ám nyáron a turisták is megnézhetik az udvarát.

A település másik látványossága a Hunyadi-Rudnyánszky-kastély, ami a környék felvirágoztatója, és egykori tulajdonosa, Rudnyánszky József nevét viseli. Az építése éve nem ismert pontosan, ám annyi biztos, hogy 1780-ban már állt a jelenlegi formájában, amit egy 1783-as katonai térkép is igazol. A két világháború között szövőgyár is üzemelt itt, 2016-ban pedig felújították, és látogathatóvá vált, így a turisták megismerhetik a vidéki nemesi családok mindennapjait is. Legyen szó egy gyors kiruccanásról vagy akár egyhetes pihenésről, Békésszentandrás nyugodt légköre és festői tájai minden célnak tökéletesen megfelelnek.

Az Alföld gyönyörű falvai, szép hagyományokkal

Gyönyörű, látogatásra érdemes alföldi falvakat mutatunk, ahol ma is elevenen élnek a tradíciók, és a látnivalók is különlegesek.

(Képek: Indafotó/Balla Béla, nevetnijo.)

Ezt is szeretjük