Miért lehetetlen nem szeretni Gyulát? Varázslatos látnivalókban bővelkedik a magyar város
Kultúra, kaland, nyugalom - Gyulán mindent megtalálsz.

gyula-varos
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyula az ország délkeleti csücskében fekszik a Körös partján, közvetlenül a román határ mellett. Festői utcái és gyönyörű épületei hamisítatlan dél-alföldi bájjal rendelkeznek, de nem csak a robusztus vár vagy a csodaszép Almásy-kúria miatt érdemes ide ellátogatni.

Kocsival Budapest felől nagyjából 3 óra az út a 44-es főúton közelítve, de megéri egész hetes nyaralást tervezni Gyulára, mert a város a látnivalókon kívül számtalan programot is kínál. Sem a múzeumjárók, sem a vízpart szerelmesei, sem az aktív pihenés kedvelői nem fognak itt unatkozni.

Mit lehet Gyulán csinálni?

Van néhány kötelező látnivaló, amit mindenképpen meg kell nézned, ha Gyulára érkezel. Az egyik ilyen a jellegzetes, masszív gyulai vár.

gyulai-var
Fotó: www.orszagalbum.hu, István 1949

A gyulai vár Európa egyik legrégebbi megmaradt sík területen épült téglavára. Nem csak lenyűgöző bástyái és történelme, vagy a lábánál csillogó vártó miatt érdemes ellátogatni ide. Nyaranta szabadtéri előadásokat, koncerteket is rendeznek a vár falai között. Egészen különleges élmény a 700 éves épületben nézni meg egy-egy darabot.

2016 óta látogatható az Almásy-kastély is, ami számos időszaki programja mellett állandó kiállításán a nemesek és személyzetük mindennapjaiba nyújt betekintést. Az interaktív kiállításon holoprojektor segítségével hívják életre a múltat.

Nem ez az egyetlen érdekes múzeum a városban, ha itt nyaralsz, feltétlenül nézd meg az egyedi Boltmúzeumot és a Tanyamúzeumot is. Ez utóbbiban akár egy csikós bemutatót is elcsíphetsz, amellett, hogy megismerkedhetsz a tanyasi élettel.

gyula-fürdő
Fotó: Indafoto / Balla Béla

Ha inkább a vízpart vonz, látogass el a Gyulai várfürdőbe! A várfürdő a vár tőszomszédságában található. Itt termálvizes és hideg vizű medencék közül válogathatsz, valamint számos wellness-szolgáltatásra is befizethetsz. A Szaunaparkban találsz mézes, sörös vagy éppen sós szaunaszeánszokat, az Aquapalotában élménycsúszdák várnak, és ha szereted az éjszakai strandolást, a várfürdő éjszakai wellnessprogramjai erre is lehetőséget adnak.

Kirándulások Gyulán

Ha szívesen felhúzod a túrabakancsot, számtalan hely van a környéken, amit érdemes megnézni. Itt található például a Mályvádi Őstölgyes, az alföld második legnagyobb erdősége. Ha igazi különlegességet akarsz látni, nézd meg a Nagy Bambuszkertet, ahol 2000 m²-en közel 102 bambuszfajt találhatsz, és ha szeretnéd, akár haza is vihetsz magaddal egy növényt. Csak arra figyelj, hogy előre be kell jelentkezni.

szanazug
Fotó: Indafoto / magocilla

A Fehér és a Fekete-Körös összefolyásánál található Szanazug, ami a helyiek kedvelt kiránduló- és fürdőhelye. Mindkét partján szabadstrand áll. A víz errefelé sekély, és kifejezetten tiszta. A fürdőzés mellett bérelhetsz vízibiciklit, kajakot, kenut vagy csónakot, de befizethetsz sétahajókázásra is. A szanazugi Nádas kempingben lehetőséged van kipróbálni egy igazi amerikai mocsárjárót is.

Ha pedig még mindig nem elég az izgalomból, látogass el az Odalent nevű szabadulószoba-játék helyszínére, ahol a barátaiddal, a pároddal ugyancsak eltölthettek egy pár kellemes órát.

Gasztro-oázis

A jó ételek és italok szerelmesei otthon fogják érezni magukat Gyulán. Idén 150 éves a gyulai húsipar, így ennek tiszteletére Kolbásztaxi nevű kisvonatok indulnak körbe a városban. Városnézés után meglátogathatod a Gyulahús Kft.-t, és megkóstolhatod az igazi gyulai kolbászt.

szazeves-cukraszda
Fotó: Indafoto / Balla Béla

A város másik nevezetes helye a Százéves Cukrászda, ami már jóval több mint száz éves, hiszen 1840-ben alapították. A cukrászda belseje olyan, mintha egy kosztümös filmbe csöppentél volna. Reformkori stílus és bútorok várnak, ráadásul még a sütemény is isteni.

Ha leöblítenéd valamivel az édességeket, ellátogathatsz a Gyulai Pálinka Manufaktúra kóstolóházába, vagy benevezhetsz a Viharsarki sörkóstolóra, melynek során megnézheted a Viharsarki Sernevelde főzdéjét, majd elkölthetsz ott egy sörkóstolással egybekötött kellemes ebédet.

A cikk az ajánló után folytatódik

4 csodaszép alföldi falu, amit látnod kell

Ha az Alföldön jársz, mindenképpen látogass el ezekre a csodaszép falvakra is. Mind egy-egy lenyomatát őrzik a népi kultúrának.

A képek forrása: Indafoto / Balla Béla, magocilla, www.orszagalbum.hu, István 1949

A cover fotót készítette: Indafoto / Balla Béla

Ezt is szeretjük