Csak egy fal maradt a pompás magyar kastélyból: a személyzet szeme láttára égett porrá
Szomorú látvány ma az alcsútdobozi Habsburg-kastély, már csak egyetlen fala áll.

alcsuti-habsburg-kastely
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Budapesttől karnyújtásnyira, a Fejér megyei Váli-völgyben található Alcsútdoboz. A település arborétuma sokak számára a hóvirágmezejéről és júniusi szentjánosbogár-rajzásáról ismert igazán, de az augusztusi tavirózsa-virágzás és az őszi pompa is vonzza a turistákat.

Az Alcsútdobozi Arborétum valójában a titokzatos, romos állapotú kastély parkja, melyről talán már kevesebbet tudnak a látogatók. Az egykor pompás Habsburg-kastély múltja pedig sokkal viszontagságosabb, mint sok hasonló társáé.

Alcsút kastélya

Az előkelő, klasszicista stílusú kastélyt Pollack Mihály és Heyne Ferenc tervei alapján építtette nyári rezidenciaként Habsburg József nádor az 1820-as években, miután Alcsút a birtokába került, majd 1827-ben be is költözött feleségével, Hermina anhalti hercegnővel. 

József nádor előkelő kastélya pompásan gyarapodott, gazdasága mellett kertje is páratlan volt. Az itt nemesített alcsúti juhok gyapja rendkívül kelendő volt, miközben az uraság kertészeti szenvedélyének és kertészei munkájának köszönhetően növényritkaságokkal lett tele a park. Ültettek bele többek között tulipánfákat és platánokat, de többféle juhart, kőrist, fekete diót, gesztenyét és hársfát is.

Elhagyott kastély

Bár József nádor 1847-ben elhunyt, a virágzó épület a Habsburg család tulajdonában volt egészen a második világháborúig. Fia, József Károly Lajos főherceg ténykedésének köszönhetően alakították ki a pálmaházat is Ybl Miklós tervei alapján. A kastélyhoz tartozó, neoromán stílusú kápolna pedig Storno Ferenc terveiből készült el. De a család ezt követően is munkát és segítséget biztosított a közeli települések szegényebb lakóinak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

1944 végén azonban a politikában addig befolyásos család az orosz csapatok elől menekülve elhagyta a kastélyt. Mivel még reménykedtek a visszatérésben, számos értékük, berendezési tárgyuk a rezidenciában maradt. A háborút követő időszakban azonban már nem tértek haza a németországi emigrációból.

Rommá vált rezidencia

A gazda nélkül hagyott épület így romlásra ítéltetett, ugyanezen év decemberében, amikor az orosz csapatok elfoglalták a községet, több tüzérségi lövés érte a kastélyt, és a helyi történet szerint a személyzet utolsó tagjai még annak is szemtanúi lehettek, ahogy a pompás kastély értékes levéltárával és könyvtárával együtt porrá ég.

Először az értékeket, az ezüsttárgyakat, a berendezést, majd a megmaradt köveket széthordták, mára már csak egyetlen fal, a főhomlokzat áll a védett parkban, mely ma 40 hektáron arborétumként működik.

Az arborétum egyébként egész évben látogatható 10 és 18 óra között, jelenleg a felnőtt belépő 1050 forint, a diák-, a gyerek- és a nyugdíjasjegy ára 700 forint. Fontos tudni, hogy bankkártyával nem lehet fizetni a pénztárban, és háziállatot nem lehet bevinni a területre.

(Képek: Országalbum/Máté Varga, Fortepan/ Budapest Főváros Levéltára , Indafotó/vakegér.)

Ezt is szeretjük