Ahol máig lángol a föld

Döbbenetes képek a Tűzgyűrűből

A Kamcsatka-félsziget a Tűzgyűrű legfélelmetesebb és legvadabb része. Ilyet még biztos nem láttál.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Kamcsatka-félsziget a világ egyik legjelentősebb, ma is aktív, tűzhányókkal és sokféle kapcsolódó földtani képződménnyel sűrűn borított vulkáni térsége. A Kamcsatka-félsziget vulkáni képződményeinek többsége hat világörökségi területen csoportosul.

A füstölgő Kamcsatka
Vulkánok a Tűzgyűrűben - műholdfelvétel
A félsziget mélye nem nyugszik
Vöröslő por a levegőben

Aktív vulkáni terület

Az aktív vulkánok és gleccserek együttese rendkívül szép, erőtől duzzadó tájat alkot. A vidék egyúttal kivételesen sokszínű állatvilágot rejt, közöttük a lazacfélék világon ismert legváltozatosabb populációjával, valamint a tengeri vidrák, barna medvék és óriás rétisasok kivételes koncentrációjával.

A védett övezet a Kamcsatka-félsziget ősi, legérintetlenebb részeit és a csendes-óceáni, úgynevezett Tűzgyűrűre legjellemzőbb vulkáni területek figyelemre méltó gyűjteményét mutatja be. A vad vidéken máig mozog és lángol a Föld, gyűrődik a kéreg, a bolygó pedig folyamatosan üzeneteket küld arról, hogy a mélyben intenzíven munkálkodik.

A félelmetes Tűzgyűrű

A gyűrű annak a tektonikai folyamatnak a felszíni megnyilvánulása, melynek során a csendes-óceáni szárazföldi kéreglemez évi tíz centimétert megtéve begyűrődik az eurázsiai tábla alá. Kamcsatka területén több mint háromszáz tűzhányó található, melyek közül 29 ma is nagy erejű és aktív.

A világörökségi terület legnagyobb vulkánja a 3528 méter magas Kronot. Emellett a rezervátumban számos meleg és ásványvizű forrás, gejzír, valamint az aktív vulkáni tevékenységgel együtt járó jelenség található.

Ilyen az igazi tundra

A félsziget nyirkos és viszonylag enyhe éghajlatnak örvend, ami buja növénytakarót eredményezett. A vegetáció nyír, vörös- és lucfenyő alkotta hegyvidéki tajgaerdőket, nagy kiterjedésű kövi nyírerdőségeket, az üledékes talajon megtelepedett nyár-, éger- és fűzfákból álló mocsári erdőket, tőzeges, akár 50 kilométer szélességet elérő part menti lápvidékeket, valamint szubalpesi cserjéseket és hegyvidéki tundrát foglal magában.

A térség egyúttal rendkívül sokszínű palearktikus növénytakarót is táplál - közöttük egy sor országosan veszélyeztetett, és legalább 16 olyan faj él itt, mely sehol máshol a világon nem található meg.

Vadak és madarak paradicsoma

A különálló szigetekre jellemző bioföldrajzi adottságokkal is rendelkező Kamcsatka-félsziget állatvilága viszonylag alacsony fajgazdagságú. Egyes fajok ugyanakkor- közöttük a medvék, havasi kecskék, szarvasok, a coboly és a rozsomák - nagy számban fordulnak elő. A figyelemre méltó madárfélék között szerepel az óriás rétisas - a félsziget ad otthont a világon élő populációk 50%-ának -, a rétisas, a szirti sas, a vadász- és a vándorsólyom.

A legvadabb helyek
Ha további elképesztő természeti csodákra, vad vagy épp misztikus, különleges helyekre vagy kíváncsi, böngéssz Bizarr helyek linkgyűjteményünkben!

Különleges népcsoportok

Régészeti leletek szerint mintegy 15 ezer éve lakott a félsziget. Az ekkor élt, vadászó-gyűjtögető életmódot folytató emberek föld alatti vájatokban vészelték át a zord telet, melyek egy része ma is látható.

Az egyik legnagyobb kamcsatkai vulkán
Folyamatosak a kitörések

A mai mongoloid őslakosok - aleutok, csukcsok, eszkimók, kamcsadálok és korjákok - elődjei mintegy tízezer éve jelentek meg Kamcsatkán, és immár a vadászás mellett háziállattartással is foglalkoztak. Életmódjuk miatt településeik az egyik legnépszerűbb látnivalót jelentik az ideutazók számára.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Cikkünk az UNESCO Világörökség - Az emberiség kulturális és természeti értékei című könyve alapján készült, mely a Partvonal Kiadó gondozásában jelent meg. Képek: en.wikipedia.org, Peko; NASA; amazingdata.com.

Ezt is szeretjük