Az Adria 3 csodálatos ékszerdoboza

Tenger, napsütés, elragadó tájak - ha neked sem kell több a tökéletes nyaraláshoz, a következő három hely biztosan ámulatba ejt!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Földközi-tenger részét képező Adriai-tenger horvátországi, montenegrói és albán partjai mentén mintegy 1200 szigetet szórtak szét az isteni kezek, nem beszélve az itáliai oldalról, melynek körülbelül 770 kilométer hosszú szakasza olyan kikötővárosoknak, hangulatos mediterrán falvaknak és kulturális központoknak ad otthont, melyeket joggal emlegetnek a világ legmegkapóbb tájai között. Ha valami igazán szépet akarsz látni, a következő három helyet meg kell ismerned!

Hegyek és tengerészek földjén: Perast, Montenegró

Dél-Európa és a Balkán-félsziget független állama, Montenegró nemcsak természeti kincseiről és gazdag történelmi hagyományairól híres, de magáénak tudhatja az Adriai-tenger egyik legnagyobb öblét, a Kotori-öblöt is, mely egyben Dél-Európa leghosszabb és legmélyebb fjordja.

Sokan úgy tartják, a tenger és a sziklák végtelen, ősi harmóniáját sugárzó gyönyörű partok az egész Adria egyik legszebb pontját jelentik.

Az öböl központi településétől, Kotortól néhány kilométerre, a belső részen található Perast óvárosa, melynek sajátos hangulatához a két közeli sziget is hozzájárul, melyek egyikén bencés kolostor, másikán a Szirti Madonna temploma őrzi a táj békéjét. Mindemellett a közelben található az apró Mamula-sziget is, melyen szintén ősi romok magasodnak. Míg azonban a ködös, sejtelmes táj a messzeségből csendet és békét sugároz, közelebbről a mindennapok nyüzsgő forgataga jellemzi az egykori tengerészbirodalmat.

Perast számtalan káprázatos barokk középületet tudhat magáénak, ám legalább ilyen híres a Szent Kereszt nevű erődítményről, a Szent Nikolának és Szent Györgynek szentelt templomokról, valamint a 17-18. században épült paloták sokaságáról - ilyen például a Bujović, a Zmajević, a Badović és a Smekja -, melyek az egykori hajóskapitányok tulajdonát képezték.

A kulturális látnivalók mellett a település idilli, rejtett partszakaszairól - közöttük a Mandracról és a Pontáról - is híres.

Az Adria zöldellő, buja szigete: Vir, Horvátország

A legenda úgy tartja, amikor Isten az emberek között felosztotta a Föld területeit, a horvátokról megfeledkezett. Mikor azonban ezt megemlítették neki, azt felelte, minderről nem a szándékosság, csupán a véletlen tehet, majd belenyúlt mély zsákjába, és az aljából előkapva egy marék gyöngyszemet, szétszórta azokat az Adriai-tenger mélykék vizében.

Így jöttek létre a horvát partszakasz apró szigetei, melyek közül az egyik legszebbnek Vir vidékét tartják. Az apró sziget, melyet híd köt össze a szárazfölddel, Zadartól mindössze 24 kilométerre, északra található. A horvát szigetek egy részétől eltérően területének nagy részét a kopár, sziklás szakaszok helyett a zöld, buja, mediterrán növényzet és az alacsonyabb, ám sűrű erdők jellemzik, nem beszélve több mint 31 kilométeres, alig tagolt partszakaszáról, melynek hosszában számos homokos és kavicsos strand található.

E partszakaszok az Adriai-tenger ezen részén található gazdag élővilágnak köszönhetően valódi földi paradicsomot jelentenek a merülés szerelmeseinek. A zöldellő sziget látnivalókban sem szenved hiányt, melyek között népszerűek az úgynevezett vörös sziklák, az illír vár, a kora román és a preromán templomok romjai, valamint a Kastelina nevű velencei erődítmény maradványai is.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Egy vérbeli itáliai táj: Lecce, Olaszország

Ha olyan helyre húz a szíved, ahol a reneszánsz kőépületekből, a szűk utcácskákból, a robogóktól, kávézóktól és bella donnáktól nyüzsgő terekből és a leanderektől piruló balkonokból áradó mediterrán hangulat a lehető legkézzelfoghatóbb, vedd célba az olasz Puglia régióban található tengerparti városkát, Leccét. A települést - amellett, hogy híres olívaolajáról, boráról és kerámiáiról - Dél Firenzéjének is szokták nevezni, ugyanis a gyönyörű adriai tengerpart mellett a számos műemlék miatt is érdemes idelátogatni.

Lecce a hangulatos reneszánsz és barokk épületek mellett az egyik legjelentősebb római kori romot, a második században épült amfiteátrumot is magáénak tudhatja, mely egykor mintegy 25 ezer néző befogadására volt alkalmas.

Szintén jelentős kulturális emlék az egykori Hadrianus Kikötő - ma San Cataldo -, a hatalmas rózsaablakkal díszített Santa Croce templom, a Duomo, mely Olaszország egyik legjelentősebb katedrálisa, a Sant’Oronzo oszlop, a 16. századi Sedile-palota, valamint V. Károly kastélya.

OLVASD EL EZT IS!

balls pyramid
  • ausztrália
  • sziget

Az utolsó paradicsom

Ezt is szeretjük