Fotók! A világ 3 furcsa, bizarr turistalátványossága
Egy elvarázsolt autópálya, egy falu, amit a madárijesztők uralnak, és egy hely, ahol minden a feje tetejére állt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Léteznek helyek, melyek nem természeti szépségükkel, illetve kulturális és történelmi látnivalóikkal ejtenek rabul, sokkal inkább meghökkentenek, vagy épp elvarázsolnak, és egy furcsa, kifordított mesevilágba repítenek. A következő úti célok mindezt egyszerre teszik.

Enchanted Highway
Elvarázsolt Főút
Puzzling World
Madárijesztők falva

Óriások között: Enchanted Highway, Észak-Dakota, USA

Az egyesült államokbeli Észak-Dakota délnyugati részén, a Regentet Gladstone-nal összekötő, 32 mérföld hosszú Enchanted Highway-n - Elvarázsolt Főút - haladva az utazóknak a szokványos autópályák mentén tapasztalt látványtól merőben eltérő panorámában lehet részük, az utat ugyanis különféle állatok, rovarok és egyéb alakok hatalmas képmásai kísérik.

A gigantikus szoborpark kiötlője és felállítója, Gary Geff 1989-ben felhalmozódott fémhulladékból kezdte el megépíteni a nem mindennapi látványosságnak számító alakzatokat, azzal a céllal, hogy az egyre nagyobb fenyegetést jelentő elnéptelenedés ellen turistákat csalogasson a környékre.

A dakotai művész terve az volt, hogy tíz gigantikus szobrot állít a főút minden egyes mérföldjére, ahol pihenőhelyet, játszóteret és piknikövezetet alakít ki a megfáradt utazók számára.

Az adományokból és fémhulladékból összeeszkábált, eddigi hét óriásszobor között, melyek néhol a 20-25 méteres magasságot is elérik, az erre járó találkozhat egy egész, bádogból készült családdal, óriásszarvasokkal és egy gigantikus szöcskével, valamint repülő vadlibákkal is, melyek a világ legnagyobb fémhulladékból készült szobraiként a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerültek.

A nyugdíjas tanárból szobrásszá vált Geff tervei között szerepel, hogy éttermeket, parkot és ajándékboltokat is nyisson a szobrok közvetlen közelében, valamint, hogy egy hatalmas, pókhálót mintázó nyolcadik szobrot is felállítson.

Az illúziók földje: Puzzling World, Wanaka, Új-Zéland

Új-Zéland egyik festői szépségű tóparti városkája, Wanaka ad otthont a világ egyik legkülönösebb élményparkjának, mely nem mindennapi szórakozást ígér a játékos kedvű gyerekek és felnőttek számára.

A Stuart Landsborough által tervezett és felépített park két részből, egy, a világon az elsők között létrehozott háromdimenziós útvesztőből, illetve a mellette található, rejtvényekkel, optikai illúziókkal, fejtörőkkel, megfejtésre váró feladványokkal és mulatságos játékokkal berendezett varázslatos interaktív kiállításból áll, melyekre külön-külön és együtt is válthatnak jegyet az utazók.

Az élménypark központjában felállított labirintus fából készült szerkezete az évek során számos átalakításon ment keresztül, míg elnyerte mai, bonyolult formáját, melynek sövényekkel tagolt áthatolhatatlan falai szolgálnak kerítésül a másfél kilométeren keresztül kacskaringózó útvesztőnek, ahol akár órákon keresztül is bolyonghatnak a kiutat kereső játékosok.

A labirintus minden egyes szegletét úgy alakították ki, hogy ne lehessen megkülönböztetni őket egymástól, így téve szinte lehetetlenné a tájékozódást a lépcsőkkel, hidakkal felszerelt útvesztőben, melyek nemhogy segítenék, de még inkább megnehezítik a kiút megtervezését.

A Puzzling World útvesztője, kiállításának csodás találmányai és az érzékeket megtréfáló, ferde építmények élményekben gazdag kikapcsolódást ígérnek fiataloknak és felnőtteknek egyaránt.

A madárijesztők birodalma: Scarecrow Village, Kanada

A kanadai - pontosabban új-skóciai - Cheticamp városától délre fekvő mezőn felállított bizarr Scarecrow Village, vagyis Madárijesztő Falu nevű látnivalóval ritkán találkozni az útikönyvek főoldalain, különlegessége miatt mégis ezrével vonzza a nem mindennapi látnivalókra kíváncsi turistákat.

A környéken autózva nem lehet nem észrevenni a főutat szegélyező sík mezőn felsorakoztatott, több tucatnyi ijesztő ábrázatú bábut, melyek közel 20 éve riogatják az erre tévedő madarakat és turistákat egyaránt, akik többnyire úgy érzik, mintha egy kővé dermedt településen sétálnának keresztül.

A Madárijesztő Falu mozdulatlan, régi női és férfiruhákba öltöztetett figuráinak ijesztő ábrázatát az egymás mellé ültetett próbababák fejére erősített torz grimaszú maszkok kölcsönzik, melyek az út szélén autózók számára élő emberek benyomását keltik.

A figurák között híres személyiségek arcaival is találkozni, például Margaret Thatcher vagy épp Ronald Reagan vonásaival. A bizarr kiállítás belépő nélkül látogatható, de a fenntartói elfogadnak adományokat, amit a babák öltöztetésére, új ruháikra fordítanak.

Ezt is szeretjük