A világ 3 legfurcsább, döbbenetes műemléke
Ilyet még nem láttál!
Az apokalipszis kövei, egy lebegő sziklákból épített kastély és a világ legfélelmetesebb szobra.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ember is képes olyan megdöbbentő és monumentális csodák megalkotására, mint a hatalmasabb erővel és jóval több idővel rendelkező természet. A következő három hely is ezek közé tartozik - ha kíváncsi vagy korunk legvitatottabb, legizgalmasabb vagy épp legmeghökkentőbb műemlékeire, érdemes megismerned őket.

A Georgia Guidestones alapköve
Georgia Guidestones
Dzsingisz Kán szobra
Korallkastély

Törvények apokalipszis esetére: Georgia Guidestones, USA

A georgiai Elbert County-domb az 1980-as évek óta a világ talán egyik legmegdöbbentőbb, ugyanakkor legfélelmetesebb emlékművének ad otthont, nevezetesen a számos vitát kiváltó és máig titkokkal övezett Georgia Guidestones-nak, egy monumentális gránit kőcsoportnak, melynek legfőbb funkciója a találgatások szerint az, hogy az elkövetkező apokalipszis után a túlélők számára támpontot nyújtson az emberi civilizáció visszaállításához.

Az egyenként húsz tonnás és hat láb magas kövekbe - melyeket elhelyezkedésük és külalakjuk miatt az amerikai Stonehenge-ként is emlegetnek - nyolc nyelven vésték bele az egyfajta törvényként funkcionáló tanácsokat, emellett rövid üzeneteket tartalmaznak ősi nyelveken - ógörög, babiloni, egyiptomi hieroglifák, szanszkrit - is.

Az egy elásott időkapszulát is magában foglaló kőcsoport naptárként, iránytűként és óraként is funkcionál - többek között a napsugarak délben az adott dátumra vetülnek, emellett lokalizálja a Sarkcsillagot is -, emellett egyfajta New Age ideológiát közvetít, melynek számos támogatója és ellenzője is akad világszerte.

Az utasítások többek között a Föld átgondolt benépesítésére, az emberiség közös nyelvben való egyesítésére, a mértéktartásra, az igazságosságra, a hasztalan hivatalok kerülésére, a társadalmi felelősségvállalásra, a szépség, a szeretet és a harmónia keresésére, nem utolsósorban pedig a természet tiszteletére buzdítanak, nem véletlen azonban, hogy az első parancs, miszerint az emberiség számát 500 millió alatt kell tartani, világszerte komoly felháborodást keltett.

Míg a kövek olyan pártolókat tudhatnak maguk mögött, mint Yoko Ono, vannak, akik az Antikrisztus megnyilvánulását, illetve az összeesküvés-elméletek alapjaként szolgáló Új Világrend megteremtésének parancsolatait látják benne. Sőt, X-alakja miatt a földönkívüliek számára megjelölt leszállópontként is definiálták már. A feltevések tisztázását az sem könnyíti meg, hogy a kövek készíttetőjének kilétét máig homály fedi.

Egy félelmetes hódító öröksége: Dzsingisz kán lovasszobra, Mongólia

Ulánbátortól 54 kilométerre, vagyis körülbelül egy órás autóútra a kiterjedt, sík mongol sztyeppe közepén félelmetes erővel ható, monumentális kolosszus magasodik: itt található a mongolok Dzsingisz kán előtt fejet hajtó, hatalmas építménye, mely a világ legnagyobb lovasszobra címet is magáénak tudja.

A megdöbbentő méretével az egész környéket uraló szobor annak a nemzeti megújulásnak a része, mely a húsz évvel ezelőtti mongol kommunista kormány rendeletét kívánja ellensúlyozni, mely annak idején betiltotta a katonai vezető, Dzsingisz kán előtt való tisztelgést. A mongolok, akik ma az egyetemektől a reptereken át a vodkásüvegig mindent a hódító képével illetnek, a szobor körül a tervek szerint tematikus parkot kívánnak létrehozni, mely kétszáz jurtát is magában foglaló területén a 13. századi mongol törzsek nomád életmódját mutatja majd be autentikus módon.

Ez a terület, a Tuul-folyó partján elhelyezkedő Tsonjin Boldog a legendák szerint azonos azzal a hellyel, ahol a kán egykor megtalálta híres aranyostorát. A negyven méter magas szobor tíz méteres, 36 oszloppal - melyek a Dzsingisz utáni vezetőknek állítanak emléket - körbevett alapjában étterem, konferenciaterem, ajándékbolt és kiállítóterem található, emellett a vendégek a monstrumba is felsétálhatnak - vagy felliftezhetnek -, ahol az uralkodó egyedülálló szemszögéből vehetik szemügyre a híres mongol puszta vad szépségét.

Az elveszett szerelem műemléke: Korallkastély, USA

Az, hogy a lett származású különc, Edward Leedskalnin miképp tudta létrehozni egymaga számtalan több tonnás, több méteres, monolitikus kőből álló kastélyát, máig rejtély a tudomány számára.

A floridai Homestead városában található, korallkövekből - korallból kialakult mészkövek - álló építmény megalkotásán Leedskalnin közel harminc évig, egészen haláláig dolgozott, azzal a céllal, hogy hűtlen szeretője miatt érzett fájdalmát enyhítse, illetve emléket állítson az elveszett szerelemnek. Mindennek oka a jóval fiatalabb, 16 éves Agnes Scaff volt, aki az esküvőjük előtti éjszakán hagyta el a férfit. Leedskalnin gyakran emlegeti őt édes 16-nak jegyzeteiben - az ő történetük ihlette Billy Idol Sweet Sixteen című kultikus dalát is.

A mai tudomány álláspontja szerint a Korallkastély megépítése, pontosabban az, hogy Leedskalnin egyedül, modern gépek alkalmazása nélkül mozgatott meg mintegy 1100 tonna követ, az emberi tudást épp úgy meghaladja, mint a fizika törvényeit.

Sokan épp ezért úgy tartják, a férfi olyan titokra jött rá, mellyel jóval meghaladta korát. Az elméletek szerint mindennek a világ energiaáramlásának törvényeihez épp úgy köze volt, mint az antigravitációs elméletekhez. Köztudott volt, hogy Leedskalnin a mágnesesség kutatója volt, így sokan a mágneses pólusok felcserélése által létrehozott antigravitációban látják a piramisok és a Stonehenge megépítésével egy lapon emlegetett rejtély kulcsát.

Ennek bizonyítékát látják a kastélyban talált különleges, kábellel körbetekert szerkezetekben, illetve az ezek helyeként szolgáló dobozokban, melyeket az építész a facölöpökből álló, kezdetleges emelőszerkezeteinek tetején helyezett el. Bár Leedskalnin éjszaka dolgozott, és óvakodott a látogatóktól, a kíváncsi szomszédok, akik állítják, hogy látták a férfit, miközben lebegteti a köveket, felfedni vélték titkát.

A kastély azonban a különféle elméletek ismerete nélkül is egyedülálló, egyúttal Florida egyik legnépszerűbb turistalátványossága: a tornyok, a csillagászati szimbólumokat is magukban foglaló kőalakzatok, illetve a korallkőből kifaragott bútorok furcsa varázzsal bírnak, a legkülönlegesebb látnivalók közé tartozik továbbá az önmaga tengelye körül elforduló, hatalmas kőtömbből álló bejárati ajtó, mely olyan finom kivitelezéssel rendelkezik, hogy az ujj érintésével is el lehet mozdítani. A szerkezetet máig nem sikerült reprodukálni.

Képek: mecanoblog.files.wordpress.com; static2.travelandleisure.com.

Ezt is szeretjük