Furcsa, kék szemű koponya tűnt fel a Google Earth-ön: nézd meg magad is!

A Newberry-kaldera különös látványt nyújt a magasból.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A Google ingyenes internetes térképszolgáltatásának, a Google Earth-nek köszönhetően, melynek mozgatható térképei és műholdfelvételei az egész bolygót lefedik, számtalan különös alakzatra és bizarr vagy épp mulatságos formára hívták fel az internetezők a világ figyelmét.

A kaldera a Google Earth-ön

A magasból az Amerikai Egyesült Államokban található Newberry-kaldera is látványos képként jelenik meg, azonban a hely korántsem csak emiatt izgalmas.

Két kék szem és egy hatalmas koponya

Oregon államban, Bendtől délnyugatra, valamint Sunriver, LaPine és Redmond közelében található a híres Newberry-vulkán, mely leginkább arról ismert, hogy még ma is poteciális veszélyforrásnak számít, a tudósok pedig folyamatosan figyelemmel kísérik és mérik a felszín alatti és feletti aktivitást, hogy egy esetleges vulkáni esemény bekövetkezése előtt figyelmeztetni tudják a környéken élő közösségeket.

A vulkánnak egy nagyobb méretű, ovális kalderája is van, a Newberry-kaldera, melyet előbbihez hasonlóan John Strong Newberry után nevezték el, aki egy vasúttársaság számára térképezte fel Oregon középső részét.

A kaldera körülbelül 500 ezer éve keletkezett, mikor is a vulkáni kúp először omlott be, az idők során azonban tovább mélyült. Ma két, szépséges tó is gazdagítja a látványt, melyeket egymástól egy körülbelül 6700 éves bazaltfolyam választ el.

Utóbbinak köszönhető azonban az is, hogy a két tó madártávlatból, illetve a Google Earth térképén két kék szemnek tűnik, a kaldera körvonalaival együtt pedig olyan a látvány, mintha a szemlélő egy koponyával nézne farkasszemet.

Gyönyörű, de veszélyes hely

A vulkán és a kaldera területe 1990. november 5. óta hivatalosan is amerikai nemzeti kincsnek számít, melyet igyekeznek megóvni, ugyanakkor a kutatások is folyamatosak a környéken.

A vulkán utoljára 1300 évvel ezelőtt tört ki, napjainkban azonban hőforrások, illetve geológiai értelemben fiatalnak számító lávafolyamok jelzik, hogy még mindig aktív. Egy, az egyesült államokbeli vulkáni fenyegetettséget jelző honlap szerint a figyelmeztetési szint normál, azonban felhívják a figyelmet arra, hogy a kis kitöréstől a nagyobb robbanásig sok mindenre lehet számítani, a tavak jelenléte ugyanis fokozza a veszélyt: a magma és a víz keveredése nagy erejű kitörést idézhet elő.

A Paulina-tó
A Paulina-csúcs

A terület ennek ellenére, illetve épp a vulkáni működés okozta különleges geológiai formák miatt kedvelt úti célja a kirándulóknak: a Paulina-tónak és az East-, vagyis Keleti-tónak nevezett vizek mellett a legfontosabb látnivalónak számít a Paulina-csúcs is, mely 460 méterrel magasodik a kaldera fölé.

Az elsősorban a nyári hónapokban látható hely mindemellett arról is híres, hogy az Apollo-program során a gyakorlatozó aszronauták számára a vulkán egyes részeivel jelenítették meg a Hold felszínét.

Képek: Google Earth; landshipenterprise.blogspot.hu.

Ezt is szeretjük