Ébredezik a német szupervulkán

Egy gyönyörű tó alatt nyugszik

A németországi Laacher See alatt állítólag veszélyes vulkán készül kitörni. Igaz a hír?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az év elején a külföldi és a magyar médiumok is szélsebesen terjesztették a sokakat felzaklató hírt, miszerint a németországi Bonn városához közel található Laacher See alatt egy szupervulkán található, mely közelgő kitörésre mutató jeleket produkál.

A Laacher See népszerű kirándulóhely
Vízibiciklizni is lehet a tavon
A tó nem más, mint egy vulkáni kaldera, feltöltve vízzel

A hírt ráadásul elsőként a neves angol lap, a Daily Mail közölte, így joggal feltételezte a világ, hogy nem csupán a 2012-es apokaliptikus várakozások újabb szenzációjáról van szó.

Aktív szupervulkán Európa közepén?

A Koblenztől 24, Bonntól pedig 37 kilométerre található Laacher See kapcsán az elmélet forrását az adta, hogy egyre több alkalommal figyeltek meg szén-dioxid-buborékokat a tó délkeleti partjainál. A tó a németországi Eifel-hegységben található, mely vulkanikusan aktív terület, maga a tó is egy vulkáni kalderát foglal el, az egykori magmakamra kiürülése után beomlott üreget a talajvíz töltötte ki, így hozva létre a különös természeti csodát.

A mélyben található vulkán a becslések szerint 12 900 évvel ezelőtt törhetett ki utoljára, a néhány napos folyamat akkor azonban igen nagy pusztítást vitt végbe, és körülbelül hét méter vastag hamuréteggel borította be a Rajna középső völgyének vidékét.

Az eredeti cikk szerint a magmakamra gázkibocsátására utaló buborékok mellett aggodalomra ad okot az is, hogy a vulkán körülbelül 10-12 ezer évente tör ki, újabb megmozdulása így bármikor aktuálissá válhat.

Ha pedig ez megtörténne, a hírek szerint komoly katasztrófa következne be, mely tömeges kitelepítéseket, sőt, rövid távú globális lehűlést is eredményezhetne, mivel a vulkáni por és hamu blokkolná a Nap sugarait. Az esetleges kitörés során ugyanis a források szerint 10 milliárd tonna magma, 20 milliárd donna kén-dioxid és 16 köbkilométer hamu szabadulna el.

Annyira nem kell félni

A Daily Mail cikke szakmai körökben igen heves vitákat váltott ki, sokan bírálták szenzációhajhászattal, illetve azzal, hogy rémhíreket kelt ahelyett, hogy alaposabban utánajárna a tudományos magyarázatoknak. Bár azt szinte senki nem cáfolta, hogy a terület aktív, és nem lehet kizárni egy lehetséges kitörés valószínűségét, a szakértők szerint a gázkibocsátás nem új jelenség, és nem is feltétlenül egy jövőbeli kitörés jele, aggódni pedig akkor érdemes, ha több ezer elpusztult hal borítja majd a tó partját.

A dr. Harangi Szabolcs vulkanológus irányításával szerkesztett Tűzhányó blog bejegyzése például kifogásolta, hogy a cikkben a vulkánt szupervulkánnak nevezték - a kifejezés a Yellowstone Nemzeti Parkban található vulkán kapcsán került be a köztudatba, mely jóval nagyobb pusztítást lenne képes véghezvinni. A bejegyzés szerint továbbá a vulkánoknak nincsenek kitörési ciklusaik, így nem jósolható meg, hogy, mivel letelt a 12 ezer év, az bármikor aktuális veszélyforrássá válhat. Sőt, ha ki is tör, nem okoz majd nagy katasztrófát.

Izgalmas hely Magyarországon

Ha kíváncsi vagy az egyik legtitokzatosabb magyar helyre, melyet a külföldiek is előszeretettel látogatnak, nézd meg a videót!

Bár a Daily Mail cikkét a későbbiekben eltávolították a hivatalos honlapról, a 3,3 négyzetkilométeres felületű Laacher See még keresettebb úti céllá vált a turisták körében, csakúgy, mint az Eifel-hegység különleges vulkáni formái.

Ezt is szeretjük