9 egyetemistának veszett nyoma a hegyekben

Így néz ki ma a tragédia helyszíne

A Dyatlov-hágó környéke ma népszerű a túrázók körében.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Máig a világ legrejtélyesebb, egyben leghátborzongatóbb esetei közé tartozik az 1959-es, hírhedt Dyatlov-incidens, melynek során az Urál-hegység északi részén kilenc fiatal egyetemista vesztette életét, máig megmagyarázhatatlan módon.

A csapat tagjai indulás előtt
Az Otorten-hegy
Vad, érintetlen táj
Így emlékeznek rájuk

A tragédia, bármilyen sötét titkok rejtőzhetnek is mögötte, felhívta a világ figyelmét a környékre, a hágót és az Otorten-hegyet máig sokan, sőt, egyre többen látogatják.

Hátborzongató tragédia

1959-ben Igor Dyatlov vezetésével tíz fiatal indult útnak, hogy tapasztalt hegymászóként bevegyék az Otorten-hegyet, illetve megmásszák a Kholat Syakhl nevű csúcsot. Egyikük betegség miatt csak rövid ideig tartott velük, szerencséjére, a baljóslatú túrának ugyanis ő lett az egyetlen túlélője.

A csapat január 27-én indult útnak, mivel azonban nem tértek vissza a megadott februári időpontra, keresni kezdték őket. Elhagyott sátraikat viszonylag gyorsan megtalálták, csakúgy, mint a holttesteket. A jelentések szerint heten kihűltek, két hegymászó azonban súlyos sérülésekbe halt bele, melyek olyanok voltak, mintha egy autóval ütköztek volna. Mindemellett furcsa körülményekre utal, hogy sátruk oldalt volt kivágva, emellett fehérneműben találtak rájuk, így valószínűleg menekülhettek. Egyiküknek továbbá eltűnt a nyelve, ruháikon magas sugárzást mértek, hajuk megőszült, bőrük pedig furcsa narancssárgás-barnás árnyalatúvá változott.

Az okok között felmerült ufó-jelenség - egy másik hegymászócsoport messziről furcsa narancssárga fényeket észlelt a csúcs felől -, emellett mérgezés, egy jetiszerű lény támadása és titkos fegyverkísérlet is, máig nem derült azonban fény arra, valójában mi is történhetett.

A túrázók máig kedvelik a környéket

Az incidens az egész világot megrázta, a találgatások pedig máig témát adnak az összeesküvés-elméletek szerelmeseinek. Mindemellett az Urál-hegység közeli túraútvonalait és a csoport emlékére elnevezett Dyatlov-hágót is egyre többen látogatják.

A Kholat Syakhl-csúcsról a helyiek azt tartják, elátkozott vidék - a manysik nyelvén a Halál hegyét jelenti -, egykor ugyanis kilenc manysi vadász vesztette itt életét megmagyarázhatatlan módon, 1991-ben pedig kilenc ember veszett itt oda repülőbaleset következtében. Úgy vélik, gonosz erők utalják a helyet, emiatt mindenkit óva intenek a felkeresésétől.

Az Urál hegység nem véletlenül vonzza a túrázókat

Az Otortan azonban - melytől a csúcs kicsit távolabb található - kedvelt úti cél, vad, érintetlen szépségét, tiszta vizű tavát, hómezőit sokan szeretnék megcsodálni. Gyalogosan Ushma falujából lehet megközelíteni a Dyatlov-hágón át, népszerűek ugyanakkor a helikopteres túrák is.

Képek: naturalplane.blogspot.hu; www.uraltravel.com.

Ezt is szeretjük