A Duna-part 3 legszebb látnivalója
Kirándulj el hozzájuk!
Egy könnyű tavaszi kiránduláshoz a Duna tökéletes díszletként szolgál. Különösen ezen a három helyen.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Duna partján való andalgásnak különös varázsa van. Az ország leghíresebb folyója nem csupán természeti látnivalóként egyedülálló, de történelmünket is keresztülszelte, minek köszönhetően bámulatos látnivalók tarkítják mindkét oldalát. Ezek közül is kiemelkednek a következők.

Az esztergomi bazilika
A bazilika éjszaka

Az esztergomi bazilika

Az esztergomi Várhegyen magasodó bazilika Magyarország legnagyobb temploma, a magyar klasszicizmus egyik remekműve. 1822 és 1869 között épült, az egri bazilikához hasonlóan Hild József tervei alapján.

Az épület méretei imponálóak: az altemplomtól számítva száz méter magas kupoláját az ország legvastagabb, 17 méter vastag fala tartja. A látnivalók megtekintésére a rendkívül gazdag egyházi kincstárral és a Mindszenty József síremlékét őrző altemplommal együtt több órát érdemes szánni. A bazilika kupolájának - 413 lépcsőfok - körerkélyéről páratlan kilátás nyílik a környékre.

A bazilika szentélyétől jobbra nyíló, lenyűgözően gazdag kincstárban a magyar történelem leghíresebb alakjaihoz kapcsolódó, a történelem viharait csodával határos módon átvészelő műkincseket, ötvösmunkákat és miseruhákat őriznek.

A közel 400 kiállított darab közül a legértékesebb a Krisztus keresztfájának egy aprócska darabkáját magában foglaló koronázási eskükereszt: a magyar királyok IV. Bélától IV. Károlyig erre a keresztre tették le koronázási esküjüket az esztergomi érsek jelenlétében.

A pesti Duna-korzó

Budapest legszebb promenádja az Erzsébet hídtól a Lánchídig tartó, lenyűgöző panorámát kínáló Duna-korzó, mely nyári estéken zsúfolásig megtelik.

A Duna-parti panorámát sokan az egész korzón végighaladó 2-es villamoson utazva csodálják meg. A korzó mentén valaha klasszikus eleganciájú szállodák sorakoztak, ám az épületek a második világháború során mind elpusztultak, és ezzel a századfordulós pesti Duna-part egykori harmóniája is elveszett. Helyükön ma nemzetközi szállodaláncok modern épületei állnak.

Még több hazai kirándulóhely
Ha szívesen kirándulnál, de nem tudod, hova, böngéssz Hazai kirándulóhelyek A-tól Z-ig linkgyűjteményünkben, ahol megtalálod a legszebb helyeket.

Újra tudták azonban építeni a Pesti Vigadó romantikus stílusú épületét, melyet belülről Lotz Károly és Than Mór csodaszép freskói díszítenek.

Duna-korzó
A Vigadó épülete

Szintén átvészelte a történelem viharait a Lánchíddal szemben álló, az egész város egyik legszebb szecessziós épületének számító Gresham Palota. A palotát az angol Gresham biztosítótársaság építtette budapesti székháznak.

A visegrádi királyi palota

Az országút közelében álló visegrádi királyi palota Károly Róbert, Nagy Lajos és Zsigmond idején királyi székhely volt, később, egészen a török időkig a magyar uralkodók vidéki rezidenciájaként szolgált. Az eredetileg gótikus épületet Károly Róbert emeltette 1323-ban, Zsigmond idején alakult ki a maga teljességében, de valódi fénykorát Mátyás uralkodása alatt élte.

A palota épülete
A királyi kert

A szerénynek legkevésbé sem mondható palota 350 szobából állt, az itt lakók életét pedig pompás díszkutak és függőkertek tették kellemessé. A palota loggiával körbevett udvarán áll a híres, reneszánsz stílusú Herkules-kút másolata. A palota másik ismert műemlékének, a szintén Mátyás idejéből való, késő gótikus Oroszlános-kútnak a másolata az emeleti teraszon látható.

A két kút eredeti, megmaradt darabjait a palotában berendezett régészeti kiállításon lehet megnézni. További eredeti emlék az itáliai mester által készített, reneszánsz stílusú vörösmárvány dombormű, az úgynevezett Visegrádi Madonna, melyet a 2008-ban megnyitott kápolnában állítottak ki.

Cikkünk Farkas Zoltán Hosszú hétvégék Magyarországon című könyve alapján készült, mely a JEL-KÉP Kiadó gondozásában jelent meg. Képek: www.orszagalbum.hu, Elwenion, tulip, Éva, snake, kaldiorsi.

OLVASD EL EZT IS!

sodomb
  • fürdő
  • természeti csoda

Hatalmas fehér valami

Ezt is szeretjük