Magyarországon is nagyon megdrágulhat a népszerű zöldség: kezdenek kifogyni a készletek Európában

Egyre nagyobb hiány van a zöldségből globális szinten.

Vöröshagyma-drágulás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Lengyelországban egy év alatt több mint 150 százalékkal emelkedett a vöröshagyma ára.

A hagymahiány egyre nagyobb globális szinten, és Magyarországon is komoly gondok lehetnek, miután jelentősen visszaszorult a termesztés.

Vöröshagyma-drágulás

Egyre nagyobb a hagymahiány globális szinten, ugyanis nagyon kevés termett azokban az országokban, amelyek a világkereskedelem legfontosabb ellátói. Ennek következtében több állam is exporttilalmat vezetett be, írja az Index a fruitveb.hu cikke alapján.

Hollandiában, ami Európa egyik fő szállítója, szintén kezdenek elfogyni a készletek, míg Németország és Moldova is hiánnyal küzd, és majdnem az összes európai országban drágább lett a hagyma.

GettyImages-1339812143
Fotó: Michelle Lehr / Getty Images Hungary

Egyiptom az egyetlen olyan ország, ami viszonylag közel van, és még készletei is akadnak, de mivel stagnál a belföldi termelésük, az ő készleteik is korlátozottak, és a többszörösére nőtt európai keresletet nem tudják kielégíteni. Ráadásul Oroszország is sorban áll az egyiptomi hagymáért, így szinte borítékolható, hogy az európai uniós piacokon tapasztalható áremelkedés egyhamar nem ér véget. A hagymahiány nagyban befolyásolja az árakat is.

Lengyelországban például kilogrammonként 2,4-3 zlotyért, azaz 195-240 forintért árulják a zsákos kiszerelésű vöröshagymát, ami egy évvel ezelőtthöz képest 157 százalékos áremelkedést jelent. Ukrajnában még ennél is rosszabb a helyet, itt az előző évi ár négyszereséért lehet csak vöröshagymához jutni. Ráadásul itt egy hét alatt 10 százalékkal drágult a hagyma. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

Sajnos Magyarországon is visszaszorulóban van a vöröshagyma-termesztés: a 2022-ben beadott területalapú támogatások szerint tavaly 1292 hektáron termesztették a vöröshagymát, míg 2021-ben még 1574 hektáron, idézi a cikk az agroinform oldalt.

Az is nagyon beszédes információ, hogy Makón húsz évvel ezelőtt még 1500-2000 hektáron foglalkoztak vöröshagymával, míg tavaly már csak 20-30 hektáros volt a termőterület nagysága. 

Hatalmas áremelkedés jöhet, ha véget ér az árstop: erre figyelmeztet a szakértő

Hirtelen áremelkedéshez vezetne az árstopok kivezetése, de a fogyasztók hosszú távon jobban járnának vele a szakértők szerint.

Hatalmas áremelkedés jöhet, ha véget ér az árstop: erre figyelmeztet a szakértő

Hirtelen áremelkedéshez vezetne az árstopok kivezetése, de a fogyasztók hosszú távon jobban járnának vele a szakértők szerint.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük