700 méteres mélységben készítettek felvételt egy vörös medúzáról: korábban soha nem készült hasonló videó
A tudósok úgy vélik, egy új medúzafajt találhattak a mélységben.

medúza
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emberiség mindig szoros kapcsolatban volt a tengerekkel és óceánokkal, az idők során pedig egyre többen indultak el felfedezni nemcsak a távoli földrészeket, hanem a hatalmas világtengereket is.

Az óceánok felfedezése azonban egyáltalán nem könnyű. Több ezer év alatt is csak alig tudták megismerni az emberek az élővilágát, egyes információk szerint a nyílt vizek 95%-a máig felfedezetlen. Ennek oka a hatalmas kiterjedés és az elképesztő mélységek, de a hatalmas nyomás is nehezíti az expedíciókat.

Különleges medúzáról készítettek videót

Mivel csak keveset tudunk az óceánok élővilágáról, ezért nem ritka, hogy néha olyan fajok is a tudósok látókörébe kerülnek, amikkel korábban még nem találkoztak. Az egyetlen hivatalos szervezet, amely foglalkozik a tengerek és óceánok feltárásával, a National Oceanic And Atmospheric Administration (NOAA), nemrég pontosan így járt, hiszen egy expedíciójuk során különleges, vörös színű medúzára lettek figyelmesek. Az állatot július 28-án, a Rhode Island-i Newport városa mellett kapták lencsevégre 700 méteres mélységben.

A kutatókat nemcsak a különleges színe döbbentette meg: úgy gondolják, hogy a Poralia nemzetséghez tartozhat, ami jelenleg monotípusos nemzetség, mivel jelenleg csak egy faj, a Poralia  rufescens tartozik ide. Ez a világ számos óceánjában megtalálható, bár leggyakrabban a Karib-térségben. A szakemberek azonban úgy vélik, hogy új felfedezésük egy korábban le nem írt faj lehet - egy második vérvörös medúza, amely csatlakozik a Poralia-családhoz. A különbség a két faj között, hogy a nemrég levideózott állatnak sokkal több csápja van, valamint nematocisztás szemölcsök voltak az exumbrellán (a medúza harangjának felső részén vagy kívül), amelyek valószínűleg védekezésre és zsákmányfogásra is szolgálnak. Ennek a nemzetségnek a sugárirányú csatornái gyakran véletlenszerűen ágaznak el, ami más rokon medúzáknál nem jellemző.

Ezek most a legjobb képek az óceán titokzatos világáról - Ilyen gyönyörű fotókat ritkán látni

Szemet gyönyörködtető alkotások születtek az óceánfotózás versenyén.

(Borítókép forrása: NOAA)

Ezt is szeretjük