Az állat, ami öregkorában újra bébivé változik ahelyett, hogy meghalna
A halhatatlan medúzán kívül három másik, szinte szuperképességekkel rendelkező állatot is mutatunk.

turritopsis-nutricula
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok ember vágyik szuperképességekre, de sajnos csak álmunkban kaphatjuk meg őket. Azért nem lenne rossz néha láthatatlannak vagy halhatatlannak lenni, esetleg visszafelé öregedni. Vannak állatok, akiknek azonban mindez megadatott. A kaméleon könnyedén láthatatlanná válik, de olyan fajról is tudunk, amelyik bizony, újra bébivé változik ahelyett, hogy öregkorában meghalna.

A medúzáknak van egy fajtája, mely képes a halhatatlanságra, mert, miután a lény eléri a szexuális érettség fázisát, mindig visszatér a kezdetleges állapotába. Így gyakorlatilag nem tud természetes halált halni.

A halhatatlan medúza

A Turritopsis nutricula egy apró medúzafaj, mely képes a biológiai halhatatlanságra. Ezt a képességét transzdifferenciációnak nevezik, aminek során az érett medúza képes visszaalakulni kezdetleges polipállapotába. Ekkor sejtátalakuláson megy át, amikor is magába szívja csápjait és ernyőjét, újra a tenger mélyére süpped kolóniájához, és újrakezdi az életét. És, bár örökké tudná ismételni ezt a kört, általában a tengeri ragadozók áldozatává válik.

Öngyilkos merénylők

Malajziában és Brunei-ben őshonos egy hangyafaj, mely kivételes önvédelmi mechanizmussal rendelkezik. Állkapcsánál található egy megnagyobbodott méregmirigy ragasztószerű anyaggal, mely végigfut az egész testhosszán. Ez a méreg képes összezsugorítani a potrohát, majd belülről felrobbantani a hangya testét. Így a hangya felrobbanásakor az őt megtámadó kisragadozó végtagjait beborítja a ragacsos váladék, és menekülésképtelenné válik, ami a hangyakolóniáknak igencsak jó.

Vért izzadó víziló

A vízilovak nem azzal védik a bőrüket az állandó, forró napsütéstől, hogy álló nap a folyókban és tavakban hűsölnek. Ez tulajdonképpen nem jelent semmilyen védelmet, csak hűti a felhevült testüket. A vízilovak teste vérvörös, zselés váladékot izzad, ami UV-szűrős naptejként funkcionál. Majdnem úgy termelik, mint az izzadságot, csak mélyebbről, a bőr alól. Az erősen savas vegyület megszáradás után elnyeli az ultraibolya-sugarakat, emellett pedig erős antibiotikum is, mely segít elkerülni a harcok során szerzett sérülések elfertőződését.

A cikk az ajánló után folytatódik

Méregre immunis oposszum

Talán az oposszumnak van a világon a legismertebb védekező mechanizmusa. Az Észak-Amerikában honos állat tetszhalottá válik, ha veszélyt érzékel, ám ez sokszor nem elég ahhoz, hogy túléljen egy támadást. Ezért a természet születésüktől fogva felszerelte őket egy LTNF nevű proteinnel, ami immunissá teszi őket olyan veszélyes ragadozók mérgével szemben, mint a kígyók, skorpiók és darazsak. Amint az oposszum testébe gyilkos méreg kerül, a vegyület szó szerint megkeresi és semlegesíti azt. Furcsamód az oposszum életét védő vegyület olyan kígyók mérge ellen is hatásos, amilyenek nem is élnek Amerikában.

A világ legkevésbé fotogén állatai

Az állatvilágban is akadnak peches egyedek, akik bár mindent megtesznek a tökéletes beállásért, de a végeredmény mégsem úgy alakul, ahogy tervezték. Íme, a legviccesebb állatok, akik bár többnyire kecsesek és elegánsak, ezeket a fényképeket látva biztosan megtiltanák, hogy betaggeld őket a közösségi oldalon.

Ezt is szeretjük