Hihetetlen, mit művelnek a testükkel ezek a tengeri lények: a legfurcsább biológiai képességek

Ezek a tengeri állatok meglepő, néha egészen meghökkentő dolgokra képesek a testükkel.

Furcsa képességű állatok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha egy pillanatra hagyjuk, hogy elragadjon bennünket a fantázia, és elképzelünk földönkívüli lényeket, azt gondoljuk, hogy a furcsa, számunkra idegen tulajdonságokkal rendelkező lények felfelé keresendők, illetve odakinn, a világűrben.

Mindeközben elég csak szétnézni a tengerek világában, ha szemünk földöntúlinak tűnő furcsaságokra vágyik: természetesen nem űrlények lakta terület a víz sem, ám hihetetlen képességű állatok egész sorát ismerhetjük meg. A szín- és alakváltoztatás nagymestereit, örök életű vagy épp áttetsző élőlényeket. Sok meglepetést okozó tengeri sétára hívunk.

Polipok, amelyek pillanatok alatt alakulnak át

A tengeri világ egyik legérdekesebb lakói a polipok, amelyek fantasztikus rejtőzködőmódszerekkel maradnak láthatatlanok áldozataik és ellenségeik előtt. 2-3 millió pigmentsejtjüknek és izomszálaiknak köszönhetően egy szempillantás alatt veszik fel környezetük színét, sőt, akár a tengeri sziklák és növényzet térbeli mintázatát is, simáról rücskösre módosítva bőrüket. A folyamatot igen fejlett idegrendszerük irányítja. A polip a legintelligensebb állatok közé sorolható.

A polip sem varázsló, persze. Noha képes felvenni egy adott felület tulajdonságait, hogy láthatatlanná váljon, nem gombnyomásra alkalmazkodik bármilyen környezeti tényezőhöz. Bőre a saját élettere két-három jellemző színét képes leutánozni, és ezekhez másodpercek alatt alkalmazkodni. Na jó - talán mégis varázsol, a szónak egy bizonyos értelmében.

Egy ráadásvideó a színváltó polipról. A polipnál - ahogyan egyébként a tintahalnál is - színváltozás tapasztalható, miközben alszik, és feltehetőleg álmodik. Ezt az akváriumban élő állatot is alvás közben filmezték le: vajon merre járhat, mit láthat álmában?

Színváltó tintahalak

A poliphoz hasonlóan a tintahal is képes arra, hogy változtassa bőrének színét. Ez egy védekezőstratégia az állat részéről, de a kommunikáció és a párszerzés eszköze is egyaránt. A különböző tintahalfajok más-más módon és más-más sebességgel változtatják eltérő színeiket a bőrükben lévő több ezer pigmentsejt összehúzódása vagy elernyedése segítségével.

A medúza, amely úgy öregszik, hogy fiatalodik

Az egyik legkülönösebb állati képesség az örök életű medúzáé. Több medúzafajra is jellemző, így a turritopsis nutriculára is, hogy születési állapottól születési állapotig tartó körfolyamatban öregszik, azaz, bizonyos időszakonként újra eléri kiindulási állapotát, majd a kör újraindul.

A hal, amely fejlámpával közlekedik

A púpos horgászhal nevű mélytengeri állat egyike azoknak a tengeri élőlényeknek, amelyek az úgynevezett biolumineszcencia segítségével képesek fényt kibocsátani. A fején antennához hasonlóan elhelyezkedő fényforrás segítségével a horgászhal magához csalogatja a vaksötétben úszkáló szomszédait, hogy jól bevacsorázhasson.

A tüskés gömbhal, ami labdává változik

A gömbhal az egyik legmókásabb hal a tengerekben, mely, ha veszélyt érzékel, egyszerű halnak tűnő külsejét jókora, tüskés gumilabdára emlékeztető alakra váltja. Az alakváltoztatásnak ez a módja azt a célt szolgálja, hogy a hal életére törő ellenség megijedjen, egyúttal pedig nehezebben is boldoguljon a gömbként aligha elfogyasztható prédával. Cukiságára egy apróság vet csak árnyat: szervezetének nagy része mérgező, ami ragadozójának is kárára válik.

Az átlátszó fejű hal

Végül a mély tengerek egy furcsa szerzetéről mutatunk egy videót, mely nem azzal tűnik ki a többi élőlény közül, hogy mit csinál, hanem azzal, ahogyan alapvetően kinéz. Űrlényjellegét átlátszó feje adja. Bár sokan azt hinnék, az elülső pöttyök a szemei, azok orrnyílások. A szemei ugyanis a zöld gömböcskék a fejében.

A zöld pigmentes szemek a biolumineszcens fényeket is segítenek kiszűrni, a folyamatos felfelé nézés pedig abban segít, hogy a hal a feje fölé úszó prédát meglássa. Adott esetben a hal előre is szokott nézni, ám valljuk be, áttetsző feje, bármerre is néz, mindenképpen a hal legfurcsább tulajdonsága.

A legszívósabb állatok

Bizonyos élőlények a legmostohább körülmények közt is élnek és virulnak: ez a hat a legszívósabb állatok közé tartozik.

6 élőlény, amely irreálisan sokat kibír: ők a természet szuperlényei

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük