Miért hiányzik az egyiptomi szobrok orra? Keveseknek tűnik fel, pedig szembeötlő egyezés

Érdekes egyezést mutatnak az egyiptomi szobrok: sokuknak hiányzik az orra, és nem véletlenül.

covfoto

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyiptom vitathatatlanul érdekes és számos rejtélyt felsorakoztató történettel rendelkezik. Tudósok sora tette már fel a kérdést, hogyan építtették a piramisokat, kutatták Tutanhamon halálának valódi okát, és fáradhatatlanul keresték Nefertiti sírját is, mindhiába.

E hatalmas titkok mellett talán első ránézésre eltörpülhet az a kérdés, mely bár sokaknak eszébe sem jut, van létjogosultsága: hová tűnt annyi egyiptomi szobor orra?

Egy érdekes egyezés

Nem is kell nagy kutatómunkát végezni, csupán felütni a Google-t, és egyiptomi szobrokra keresni. Egykettőre feltűnhet egy közös tulajdonság, az orr hiánya. Számos ókori egyiptomi szobor arcáról letört ez a rész, olyannyira sokról, hogy óhatatlanul gyanút fog az ember: ez nem lehet véletlen.

3 ezer éves, egyiptomi nőt ábrázoló szobor.
3 ezer éves, egyiptomi nőt ábrázoló szobor.

A Brooklyn Múzeum egyiptomi művészeti részlegének szakértője, Edward Bleiberg így magyarázza:

- Az, hogy a sérült szobroknak következetesen hiányzik az orra, arra mutat, hogy ez nem véletlen, hanem valamilyen célból történt.

Bleiberg szerint a dolog hátterében vandalizmus állhat, politikai, vallási, személyes vagy bűnügyi motivációval. A képmás az egyiptomiak számára nem egyszerű műalkotás volt, hanem ennél jóval több, az ember szimbolikus értékű mása. Szokás volt például az ellenségről viaszbábukat csinálni, majd megsemmisíteni azokat, a legyőzésüket jelképezve. A képrombolást másképpen ikonoklazmusnak nevezzük.

Ami a vallásos hiedelmeket illeti, az egyiptomiak úgy hitték, egy istenség bele tud költözni egy róla készült szoborba, ahogy az emberi lélek is a halál után szobrokba szállhat. Az orr leverésével elvették az adott szobor erejét. Bleiberg magyarázata szerint, ha egy testrész végzetesen sérül, már nem képes ellátni a feladatát. A levert orr megakadályozta a beköltözött lelket abban, hogy lélegezzen. A szoborra támadó vandál az orr leverésével tehát kivégezte azt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha egy istenség szobrának a fülét verték le, abban akadályozták meg, hogy hallja a hozzá szóló imákat. Az áldozati adományt adó emberábrázolások bal karját azért vágták le, mert ez a kéz volt az, amelyet az istenek felé intézett ajándékok átadására használtak. Ennek hiányában a felajánlás nem vált valósággá.

Az ókori egyiptomiak hiedelmei szerint, mint az említett szakértő magyarázza, a szobrok olyan erősen szimbolizálták az adott személyt vagy istent, hogy amit azzal tettek, az valós elpusztításnak vagy megkárosításnak minősült. Nemhiába volt olyan komoly vétség egy fáraó szobrát rongálni.

Vajon hogyan néznének ki az érintett szobrok orral? Érdekes ezen elgondolkodni, ahogy azon is, hogy a rengeteg sérült egyiptomi szobor nem egyszerű elővigyázatlanság, hanem komoly megfontolás miatt sérült. Az ókori egyiptomiak hiedelemvilága elképesztően gazdag volt.

Figyelmedbe ajánljuk a következő képeket, melyeken számos, feltehetőleg szándékosan megcsonkított egyiptomi szobor látható.

Egyiptom-kvíz

Mennyire ismered jól az ókori Egyiptom legérdekesebb tényeit? Tedd próbára magad kvízünkben!

Ezt is szeretjük