Sokan használják a háztartásban, pedig veszélyes anyagot tartalmaz: megváltoztathatja egyes állatok DNS-ét
Sajnos egyre több háztartási eszközről derül ki, hogy mennyire károsak a környezetre.

szösz2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fejlődés ma már megállíthatatlan a világban, a legtöbb termék és szolgáltatás pedig azért készül, hogy mi, emberek minél kényelmesebben élhessünk. Ennek azonban megvan az ára, ami a környezetben mutatkozik meg leginkább.

Egy új tanulmány szerint a szárítógépből kiszabadult szöszök és bolyhok károsíthatják a népszerű kagylófajok kopoltyúit, máját és DNS-ét. A Plymouthi Egyetem tudósai hét nap alatt különböző mennyiségű szösznek tették ki az emberi fogyasztásra kifogott mediterrán kagylókat, és ezt vették észre, hogy a szösz mennyiségének növelése több rendellenességet eredményezett a kagyló kopoltyúin belül, ami a szövetek károsodásához vezetett. 

Súlyos károkat okoz a szárítógép

A kagyló májában a szösz jelenléte atrófiához - a szövetek csökkenéséhez - és deformitásokhoz vezetett. Az apró szövetrostdarabok, amelyek a ruhákból hullanak ki, több tengeri faj szervezetébe is bekerülhetnek, amik aztán akár az emberek asztalán is végezhetik fogyasztásra szánva. A megnövekedett rostkoncentráció csökkentette a kagylók azon képességét is, hogy kiszűrjék az élelmiszer-részecskéket a tengervízből, és megnövekedett a DNS-szál törése a vérsejtekben. A káros hatások pontos okai nem tisztázottak, de valószínűleg maguk a rostok és a bennük lévő vegyi anyagok okozzák a tudósok szerint.

szösz1
Fotó: mholka / Getty Images Hungary

-A ruhák és más textíliák mosása a legjelentősebb szintetikus mikroszálas források közé tartozik a környezetben. - mondta Dr. Andrew Turner, a Plymouthi Egyetem környezettudományi docense. - Annak ellenére, hogy számos fajban ismertek, nagyon kevés tanulmány készült, amelyek részletesen megvizsgálták volna a hatásukat. Ez a tanulmány először mutatja be, hogy milyen kárt okozhatnak, és különösen érdekes, hogy nemcsak maguk a rostok okozzák a problémákat, hanem a károsabb vegyi anyagok koktélja is, amelyek mobilizálhatók.

Nem csak a szárítógép a bűnös

A ruhák mosása és szárításával több ezer mikroplasztikus és mikroszálas részecske szabadul fel a környezetben, ám nem ez az egyetlen, gyakran használt eszköz, ami rengeteg gondot okoz az élővilágban. A tudósok 2020 júliusában arról számoltak be, hogy a Cornish partjainál lévő cápák belében mikroműanyagokat és eldobható arcmaszkokból készült műszálakat találtak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

A tengerfenéken élő cápák négy fajának több mint kétharmadánál jelen voltak a gyomorban ezek az anyagok. A begyűjtött rostok egyikét, a szintetikus cellulózt széles körben alkalmazzák ruhák és eldobható higiéniai termékek, például arcmaszkok készítésére. A vizsgált 46 cápában összesen 379 részecskét találtak, bár a mikroplasztikok hatása a cápák egészségére nem ismert, mégis aggodalomra ad okot, mennyi szennyeződés található a tengerekben és óceánokban.

Hová kell dobni a hungarocellt? 10 egyszerűnek tűnő, de fogós kérdés a háztartásból

Mennyire ismered a szelektív hulladékgyűjtés szabályait?

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük