Borzasztó látvány a járvány utáni tengervíz: szívszorító, milyen károkat okozott a pánik

A koronavírus-járvány borzalmas hatása a felhalmozódó szemét.

maszk tenger isztambul

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sok hír hallható volt arról, hogy a koronavírus-járvány és a kijárási korlátozások miatt lecsökkent forgalom hatalmas fellélegzést jelentett a nagyvárosok számára, a légszennyezettségi adatok rég nem látott mértékben csökkentek, ám sajnos a természeti környezet így sem maradt teljesen védett az embertől.

A pánikvásárlás és az azt követő pazarlás környezetterhelő hatásai mellett az egyszer használatos maszkok és kesztyűk a felhalmozódó szeméthez is hozzájárultak.

Maszkok és kesztyűk a tengerben

Számos alkalommal bebizonyosodott, hogy a leggyönyörűbb üdülőhelyek, a hangulatos sétálóutcák, a káprázatos tengerpartok sem védettek az ember szándékos vagy akaratlan romboló tevékenységétől.

A kialakult nehéz járványhelyzetben sem volt ez másként, a maszkok sajnos a tengervízbe is bekerültek, pedig a műanyagszennyezés már eddig is beláthatatlan következményekkel bírt az élővilágra nézve.

Szívszorító látvány, ahogy Franciaország fontos turisztikai régiója, a francia Riviérát, Marseille-t és Nizzát is magában foglaló Provence-Alpes-Côte d’Azur tengervizében is egyre szaporodott az eldobált maszk és kesztyű, ahogy azt a búvárok fotói jól mutatják.

Szennyezések az óceánban

Hasonló képeket, videókat egyébként világszerte készítettek a búvárok és a környezetvédők, akik jobb híján saját kezűleg próbálták az óceánba kerülő szemét mennyiségét csökkenteni. Hongkong déli szigeteiről is indultak hasonló szemétgyűjtő akciók, többek között a Lantau-szigetről és a Soko-szigetekről posztoltak kiábrándító fotókat.

A védekezőeszközökből kialakult szemét gyakorlatilag ellepte a jóval többre hivatott, csodás helyeket, problémát okozva ezzel több, a turisták által imádott nagyvárosnak, üdülőövezetnek, nem beszélve a jelenség természeti hatásairól.

Talán ismerős a következő kép is: a bevásárlóközpontok, hipermarketek parkolóiban, a bevásárlókocsik tárolójában, de még egyszerűen az utcákon, buszmegállókban is gyakran az eldobált használt kesztyűk tömkelegét viszi a szél.

A probléma láttán néhány városban már központilag felléptek a szemetelés új formája ellen: Rómában 500 eurós büntetés jár annak, akit maszkok, kesztyűk, fertőtlenítős üvegek eldobása közben tetten érnek, de Franciaországban is növelik a korábbi bírságösszegeket.

A használt, eldobott maszkok és kesztyűk ilyen formában ráadásul veszélyes hulladéknak minősülnek, hiszen nem tudhatja az ember, fertőzött személy hordta-e azt előzőleg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az egyszer használatos műanyag kesztyűk és maszkok helye valójában a kommunálishulladék-tárolókban van, egy zacskóba zárva. Bár sokan törekednének a környezettudatosságra, és tévedésből a szelektív hulladékgyűjtőbe dobják azokat, sajnos nem újrahasznosíthatók. A szemét csökkentése érdekében jobb választás lehet a mosható textilmaszk vagy a többször használatos darabok.

A textilipar környezetszennyezése

Köztudott, hogy az olcsóbb ruhadarabok többsége a fejlődő országokból, megalázó körülmények között dolgoztatott emberek kezei közül kerül ki, ám azt már kevesebben látják, hogy a textilipar az üzemek környékén is felfoghatatlan környezeti pusztítást végez.

(Borító- és ajánlókép: egy búvár maszkot gyűjt a tengervízből Isztambulnál, a Gürpınar-part közelében, forrás: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük