Egy hónap alatt ennyi műanyagzacskót lehet megspórolni vászonzsákkal - Lépések a környezetvédelem felé

A környezettudatosság nem teher, nem jár plusz energiabefektetéssel, csak némi odafigyeléssel.

Környezettudatosabb élet
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kompromisszumok nélkül is lehet tenni a Föld jövőjéért, bár ez inkább csak a kezdő lépés lehet. Függetlenül attól, ki miért dönt úgy, hogy környezettudatosabban szeretne élni, hogy pénzt takarítson meg, vagy az allergiája ellen küzd, ezért szeretné lecserélni a vegyi anyagokat, minden környezetbarát lépés segít a világnak.

Miért kell ügyelni a napi vízhasználatra? Miért nem szabad feleslegesen vásárolni? Miért nem érdemes a fiók mélyére süllyeszteni a használt mobiltelefont? Alapvető kérdések, a választ mégsem ismeri mindenki.

Óvatosan a műanyaggal

Egyetlen újra használható vizes palack vagy kulacs élettartama 167 eldobható műanyagpalack élettartamával azonos. Aki vászontáskával indul bevásárolni, akár 170 darab műanyag zacskót is megspórolhat egyetlen hónapban. Nagyon fontos a műanyaghasználat tudatos csökkentése: az ember által termelt szemét több mint 10%-a műanyag, miközben jelenleg csupán az összes műanyaghulladék 30%-át hasznosítjuk újra.

környezettudatos víz
Fotó: ThomasVogel / Getty Images Hungary

1950-től alig több mint 50 év alatt az emberiség összesen 8,3 milliárd tonna műanyagot állított elő. Ez 820 ezerszer több, mint az Eiffel-torony tömege. A műanyag mindenhol jelen van, már az ivóvizünkben is, mikroműanyag formában, ennek hatásairól még csak elképzelésünk sincs. 

Felesleges vásárlás kerülése

Évről évre egyre hamarabb jön el a Túlfogyasztás Világnapja. Idén már július 29-ig elhasználtuk a Föld egy évre elegendő erőforrásait. A WWF Magyarország emlékeztetett: 1970-ben még csak december 23-án értük el ezt a határt. Mit lehet az individuum a túlfogyasztás ellen?

Tudatosabb vásárlással kevesebb felesleges étel kerül a kosárba, majd a szemétbe. Érdemes előre megtervezni az egész heti menüt, így elkerülhető a felesleges hozzávalók felhalmozása, és könnyebben ellen lehet állni az akciók csábításának is. Saját zöldség és gyümölcs termesztésével is érdemes kísérletezni, akár balkonon is. Ezzel nullára lehet redukálni a termények szállítási költségét, segítve a kamionok károsanyag-kibocsátásának csökkentését is.

Használt mobiltelefon újrahasznosítása

Egy átlagos mobiltelefon élettartama csupán 18 hónap. Amint új készüléket veszel, a régi a fiók mélyére kerül. Ismerős helyzet?

környezettudatás használt mobil
Fotó: moodboard / Getty Images Hungary

Sajnos évente közel 130 millió készülék jut hasonló sorsra. Pedig van megoldás az újrahasznosításra. Erre hívta fel a figyelmet például a Jane Goodall Intézet, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület kampánya. A már nem használt mobiltelefonod le lehet adni, ami nemcsak a környezetet védi a benne lévő káros anyagoktól, hanem az állatokat is. A mobiltelefonok előállításához szükséges koltán nevű érc 80%-át ugyanis Afrikában bányásszák, gorillák és csimpánzok élőhelye közelében. A régi készülékekben lévő anyagok újrahasznosításával ezek a veszélyeztetett fajok is esélyt kapnak a túlélésre.

Környezetbarát tisztítószerek használata

A szintetikus anyagokból készülő háztartási tisztítószerek, valamint a kozmetikumok tele vannak foszfát- és petrolkémiai származékokkal, színezőanyagokkal, szilikonnal, klórral. A rossz hír az, hogy ezek az anyagok rendkívül környezetszennyezők, és többféle allergiát is okozhatnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezért érdemes olyan termékeket választani, amelyek organikus, növényi összetevőkkel és ásványi anyagokkal készülnek. Ezek az anyagok biológiailag könnyen lebomlanak, csökkentik ökológiai lábnyomod, és családod egészségére is vigyáznak. Ráadásul jó termékek esetén a tisztaságban sem kell kompromisszumot kötni.

Vízspórolás

A bolygó vízkészletét egyre gyorsabban éli fel az emberiség. Aki odafigyel a tisztításhoz, mosáshoz és mosogatáshoz használt víz mennyiségére, sokat tesz a Föld bolygóért. Érdemes megjavíttatni a csöpögő csapot vagy a WC-tartályt, így elkerülhető naponta 40-120 liter víz pazarlása. Aki nem önt a lefolyóiba zsiradékot, ételmaradékot vagy mérgező anyagokat, máris óvja az élővizeket. Egy liter olaj akár 1 millió liter tiszta vizet képes fogyasztásra alkalmatlanná tenni. A mosó- és mosogatógépet sose szabad negyedig-félig rakva használni, hiszen így víz- és energiapazarlás beindítani.

Ezzel az 50 étellel menthető meg a Föld - Ennyit számít, miket eszel

Több alternatíva a hasonló növényeknél magasabb terményhozammal kecsegtet, így a kistermelők számára vonzóbb választást jelent, több növényfaj pedig a zord időjárási és környezeti körülményeket tűri jól: ezek felbecsülhetetlen értéket képviselnek a klímaváltozás miatt egyre bizonytalanabbá váló körülmények között.

Ezzel az 50 étellel menthető meg a Föld - Ennyit számít, miket eszel

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük