Hiába tisztítják az óceánt, nem javul a helyzet: aggasztó eredményt hozott egy friss kutatás
Kiderült, hogy a jelenlegi technikáknak nagyon kicsi a hatásuk a műanyagszennyezés problémájának megoldására.

ocean-muanyag
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hulladékot a víz felszínéről összegyűjtő tisztító technológiák nem jelentenek megoldást az óceánok műanyag-szennyezettségére – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport. A szakemberek összehasonlították a jelenlegi és a jövőbeni műanyaghulladék mennyiségét ezen eszközök hulladékgyűjtő képességeivel és azt találták, hogy nagyon kicsi a hatásuk a műanyagszennyezés problémájának megoldására.

A kutatók szerint a folyókon felállított gátak hatékonyabbak, és – bár ezeknek nincs hatásuk a már az óceánokban lévő műanyaghulladékra – jelentősen csökkentheti a szennyezést, ha együtt alkalmazzák őket a vízfelszínt tisztító technológiákkal.

Az Exeteri Egyetem, a Leibniz Trópusi Tengerkutatóközpont, a Zoológiai és Vadvilágkutató Leibniz Intézet, a Jacobs Egyetem és a Making Oceans Plastic Free kezdeményezés közös kutatása az úszó műanyagokra összpontosult, mivel az elsüllyedt hulladékot bonyolult vagy szinte lehetetlen eltávolítani. Az egyetem közleménye szerint a kutatók úgy becsülik, hogy az óceánokba érkező műanyaghulladék mennyisége 2029-ben éri el a csúcspontját, a vízfelszíni műanyaghulladék több mint 860 ezer tonnát tesz ki 2052-ben, ami több mint kétszerese a jelenleg becsült 399 ezer tonnának.

– A tanulmány fontos üzenete, hogy nem folytathatjuk az óceánok szennyezését abban reménykedve, hogy a technológia feltakarítja azt – mondta Jesse F. Abrams, az Exeteri Egyetem kutatója. – Még ha össze is tudnánk gyűjteni az összes műanyagot az óceánokban, amire képtelenek vagyunk, azt nehéz újrahasznosítani, különösen a műanyagrészecskéket, amelyek hosszú ideig úsztak és lebomlanak vagy beszennyeződnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A másik nagy megoldás lehet eltemetni vagy elégetni azokat, de eltemetésükkel a talajt szennyezzük, elégetésükkel még több szén-dioxidot bocsátunk a légkörbe – magyarázta. A kutatók kimutatták azt is, hogy ha a csendes-óceáni nagy hulladéksziget eltakarítására tervezett 600 méter hosszú úszógátból 200-et alkalmaznának 2020 és 2150 között, akkor is csak 44 900 tonnával tudnák csökkenteni a műanyaghulladékot a periódus végére.

Fotók: Getty Images

Tökéletesen kiválthatná a műanyagot ez a csomagolóanyag

A szennyezés csökkentésére már számos stratégiát kidolgoztak: mind tudósok, mind kisebb cégek, mind magánemberek próbálják megállítani a folyamatot. Az egyik legfontosabb teendő a műanyag csomagolások kiiktatása, valamint a legjobb környezetkímélő alternatíva megtalálása.

Ezt is szeretjük