Ez történik a Föld pólusváltásakor

Van okunk aggódni?

A pólusváltást sokan a világvégével kötik össze. Nézd meg, mit mond a tudományos álláspont.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A világvége számtalan formában elérkezhet hozzánk, és a pusztulás válogatott módozatainak csak az emberi fantázia szab határt - és persze a racionalitás, mondják a kutatók.

Ám néhányan mégis attól tartanak, hogy a pólusváltásnak nevezett jelenség fogja fenekestül felforgatni és talán megsemmisíteni az életünket.

A kutatók viszont mérsékletre intik azokat, akik földrengető apokalipszist, a földrészek és a fajok tömeges vándorlását jósolják.

Már túl vagyunk rajta

A geológiai adatok azt mutatják, hogy története során több száz pólusforduláson esett már át a Föld. Bár még magának a mágnesességnek az oka sem egészen tisztázott, annyit tudható, hogy a felszín alatt, folyékony halmazállapotban található vas és nikkel mozgásai gerjesztik. A legutóbbi pólusváltás 780 ezer évvel ezelőtt, még a kőkorszakban történt, és úgy tűnik, mostanában épp az elején tartunk a következőnek.

Beláthatatlan következmények

Bár valószínűleg nem holnap lesz, a pólusváltás drasztikus változásokat hozhat, melyek közül a legnagyobb valószínűleg a mágneses mező gyengülése lesz.

Így hatnak a bolygók az életedre!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az átrendeződés nagyjából ezer-tízezer évig tarthat, melynek során először szétterjed a polaritás, vagyis nem egy helyen lesz az északi, egy helyen pedig a déli pólus, hanem szanaszét. Ezután, ahogy újra erősödik a mágneses mező, megcserélődik a polaritás.

A tudósok szerint a szétszóródás szakasza lesz a legkeményebb. Mivel a mágneses mező segít megvédeni a Földet a Napból érkező káros sugaraktól, ha előbbi gyengül, akkor a védekezőképességével is ez történik. A napszélből érkező részecskék lyukakat üthetnek a Föld atmoszférájába, ami az emberekre is káros lehet. Elképzelhető, hogy így még több ózonlyuk lesz.

A pólusváltásoknak köze lehet bizonyos fajok kihalásához is, és alaposan megzavarja a vándorló állatok tájékozódóképességét. Emellett valószínűleg a technika is megsínyli a mágneses átrendeződést, hiszen a napkitörések manapság is megviselik a műholdakat és a rádiós kommunikációt.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Viszont, hogy valami jó hír is legyen, a kontinensek várhatóan nem vándorolnak el a pólusokkal együtt. Bár a geomágneses mező mérhetően gyengül a Brazília és a dél-atlanti terület alatti rétegből indulva, mindez nem vezet törvényszerűen pólusváltáshoz. A Föld sokkal összetettebb rendszer annál, mint hogy előre lehessen látni a következményeket.

Ezt is szeretjük