5 félresikerült világvégejóslat

Hogyan magyarázták ki?

A ma ismert, beteljesületlen világvégejóslatok száma 49, és ez a mennyiség folyamatosan növekszik.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindegyik századnak megvoltak a maga világvégejóslatai, melyek szorongással vegyes várakozással töltötték el a közönségüket. Egyesek a Bibliát tanulmányozva, mások az eget kémlelve jutottak baljós következtetésre, míg volt, aki bonyolult matematikai képletekkel bíbelődött.

Az igazán elegánsak azonban simán a megérzéseikre hallgattak. Világvégejóslatok kötődnek neves dátumokhoz, kerek évfordulókhoz és csillagászati eseményekhez.

Ezek ritkán hagyták hidegen a közönséget, általában inkább tömeghisztériát okoztak. Íme, néhány jóslat, mely nem váltotta be az ígéreteket.

A maják előtt

A szájhagyomány szerint az első világvégejóslatot az asszíroknak köszönhetjük, akik így megelőzték a majákat - annál is inkább, mert a maják nem fogalmaztak jóslatokat. Az egykori Babilon területéről előkerült egy agyagtábla nagyjából az i.e. 2800-as évekből, mely szerint rohamléptekkel közeleg a világvége annak köszönhetően, hogy elharapódzott a becstelenség és a korrupció. Ha valóban így van, akkor ez az első forrás, mely a világvégét a társadalom hanyatlásával köti össze. Ez a jóslat ugyan a híres sci-fi szerző, Isaac Asimov Tények könyve című művében bukkan fel, de az író vallomása szerint valós tényeket gyűjtött össze.

Mágikus millennium

Az első millenniumi várakozásokat főleg a katolikus egyház táplálta, bár nekik köszönhetően nagyjából az egész középkor a Messiás eljövetelére való készülődésben telt.

A jeles dátumhoz közeledve azonban annyira felerősödött a pánik és a szorongás, hogy egyesek még a munkát is beszüntették, mondván, hogy úgyis felesleges már dolgozni. Ugyanakkor, mivel nem volt rögzített naptár, bizonytalan volt, hogy mikor jön el az 1000. év - nem kizárt, hogy a zavar évtizedekig is eltartott.  Miután 1000-ben a megváltás és a világvége egyaránt elmaradt, az egyházatyák a dátumot kitolták egy krisztusi korral, 33 évvel későbbre.

1066

A következő jeles dátum Sabbatai Zevi rabbi számításai alapján a fenevad száma lett, amit a háborúk sújtotta Európában uralkodó pesszimizmus jócskán megalapozott, és ekkor tört ki a nagy londoni tűzvész is. Bár a rabbi számításai nem jöttek be, rengeteg követőt szerzett, és később be is börtönözték pánikkeltés vádjával. Választhatott, hogy kivégzik, vagy áttér az iszlámra. Gyakorlatias ember lévén az utóbbit választotta.

A Halley-üstökös

A különleges égi események - főleg egy-egy üstökös megjelenése - a hagyomány szerint baljós eseményeket jósoltak, és e feltevés alól a látszólag racionális 20. század sem vonhatta ki magát. 1910-ben a Halley-üstökös visszatérése keltett pánikot, melynek terjesztésében az újságok is részt vettek. Többen is egy Flammarion nevű francia csillagász elméletét hirdették, mely szerint az üstökös által kibocsátott mérgező gázok elpusztítják a földi életet. Bár később más csillagászok helyreigazítást kértek, és igyekeztek megnyugtatni az embereket, nem jártak sikerrel. Sőt, sokan az elmaradt világvégéből sem tanultak.

A következő jelentős üstökös, a Hale-Bopp 1997-es felbukkanása a Menny Kapuja nevű kaliforniai szektára gyakorolt erőteljes hatást. A követők azt gondolták, az üstökös mögött érkező űrhajó fogja egy magasabb rendű dimenzióba szállítani a lelküket, ezért tömeges öngyilkosságot követtek el.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

2011. május 21.

A legutóbbi világvége szintén vallási ihletésű - Harold Camping, a 90 éves kaliforniai rádiós műsorvezető több elhibázott dátum után idén május 21-ére hirdette meg Krisztus eljövetelét. Amikor ez elmaradt, az általános szokás szerint arra hivatkozott, hogy pontatlanok voltak a számításai, és kis csúszással, öt hónappal később, október 21-én fog bekövetkezni a világvége.

Szerinted eljön 2012-ben a világvége?

Ezt is szeretjük