Ez történik a Föld pólusváltásakor

Van okunk aggódni?

A pólusváltást sokan a világvégével kötik össze. Nézd meg, mit mond a tudományos álláspont.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A világvége számtalan formában elérkezhet hozzánk, és a pusztulás válogatott módozatainak csak az emberi fantázia szab határt - és persze a racionalitás, mondják a kutatók.

Ám néhányan mégis attól tartanak, hogy a pólusváltásnak nevezett jelenség fogja fenekestül felforgatni és talán megsemmisíteni az életünket.

A kutatók viszont mérsékletre intik azokat, akik földrengető apokalipszist, a földrészek és a fajok tömeges vándorlását jósolják.

Már túl vagyunk rajta

A geológiai adatok azt mutatják, hogy története során több száz pólusforduláson esett már át a Föld. Bár még magának a mágnesességnek az oka sem egészen tisztázott, annyit tudható, hogy a felszín alatt, folyékony halmazállapotban található vas és nikkel mozgásai gerjesztik. A legutóbbi pólusváltás 780 ezer évvel ezelőtt, még a kőkorszakban történt, és úgy tűnik, mostanában épp az elején tartunk a következőnek.

Beláthatatlan következmények

Bár valószínűleg nem holnap lesz, a pólusváltás drasztikus változásokat hozhat, melyek közül a legnagyobb valószínűleg a mágneses mező gyengülése lesz.

Így hatnak a bolygók az életedre!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az átrendeződés nagyjából ezer-tízezer évig tarthat, melynek során először szétterjed a polaritás, vagyis nem egy helyen lesz az északi, egy helyen pedig a déli pólus, hanem szanaszét. Ezután, ahogy újra erősödik a mágneses mező, megcserélődik a polaritás.

A tudósok szerint a szétszóródás szakasza lesz a legkeményebb. Mivel a mágneses mező segít megvédeni a Földet a Napból érkező káros sugaraktól, ha előbbi gyengül, akkor a védekezőképességével is ez történik. A napszélből érkező részecskék lyukakat üthetnek a Föld atmoszférájába, ami az emberekre is káros lehet. Elképzelhető, hogy így még több ózonlyuk lesz.

A pólusváltásoknak köze lehet bizonyos fajok kihalásához is, és alaposan megzavarja a vándorló állatok tájékozódóképességét. Emellett valószínűleg a technika is megsínyli a mágneses átrendeződést, hiszen a napkitörések manapság is megviselik a műholdakat és a rádiós kommunikációt.

Nyerj ötcsillagos kényeztetést!

Ha most feliratkozol az új Femina-hírlevélre, megnyerheted a kétszemélyes, két éjszakára szóló 5 db szállásutalvány egyikét az 5 csillagos Hotel Divinusba. Nincs más dolgod, mint feliratkozni, és részt veszel a sorsoláson.

Feliratkozom és játszom

Promóció

Viszont, hogy valami jó hír is legyen, a kontinensek várhatóan nem vándorolnak el a pólusokkal együtt. Bár a geomágneses mező mérhetően gyengül a Brazília és a dél-atlanti terület alatti rétegből indulva, mindez nem vezet törvényszerűen pólusváltáshoz. A Föld sokkal összetettebb rendszer annál, mint hogy előre lehessen látni a következményeket.

Ezt is szeretjük