Először sikerült megmérni, mennyi anyag van a világegyetemben
A maradékot sötét energia alkotja.

univerzum
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Kaliforniai Egyetem kutatói által vezetett tudóscsoportnak sikerült pontosan megmérnie, hogy mennyi anyag van a világegyetemben: az univerzum 31%-át alkotja anyag, a maradék sötét energia. Az Astrophysical Journal című tudományos folyóiratban bemutatott kutatás méréseihez galaxishalmaz-technikát használtak.

- Összefüggésrendszerbe helyezve ezt az anyagmennyiséget, ha az univerzumban lévő összes anyag egyenlően terülne szét a világűrben, az megegyezne egy átlagos tömegsűrűséggel, amely csupán mintegy köbméterenkénti hat hidrogénatommal egyenlő. Mivel tudjuk, hogy az anyag 80%-a tulajdonképpen sötét anyag, valójában ezen anyag többsége nem hidrogénatomokból áll, hanem inkább egy olyan anyagtípusból, amelyet még nem értenek a kozmológusok - idézte az egyetem közleménye Mohamed Abdullahot, a tanulmány egyik társszerzőjét.

Nem volt egyszerű a kutatók dolga

Abdullah elmondta, hogy a világegyetemben lévő összes anyag mennyisége meghatározásának jól bevált technikája, ha összehasonlítják a galaxishalmazok egységnyi mennyiségű megfigyelt számát és tömegét a matematikai szimulációk számításaival. A csoport számára a legnagyobb kihívást a halmazok számának és tömegének mérése jelentette. - Nehéz pontosan megmérni bármely galaxishalmaz tömegét, mivel az anyag többsége sötét, amelyet teleszkópokkal nem láthatunk - tette hozzá Abdullah.

Ezért a kutatócsoport először kifejlesztette a GalWeight nevű kozmológiai eszközt, felhasználva a halmazban lévő galaxisok pályáját a galaxishalmaz tömegének mérésére. Ezt az eszközt alkalmazták a Sloan Digital Sky Survey - SDSS - égboltfelmérés megfigyeléseihez, hogy létrehozzák a galaxishalmazok katalógusát, a GalWCat19-et, amely elérhető a nyilvánosság számára is.

Végül összevetették az új katalógusban lévő galaxishalmazok számát a számítógépes szimulációkkal, hogy meghatározzák az univerzumban lévő teljes anyagmennyiséget.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Sikerült miden idők egyik legpontosabb mérését elkészíteni a galaxishalmaz-technikával - mondta Gillian Wilson professzor, a tanulmány társszerzője. Ez az első alkalom, hogy galaxispálya-technikát használtuk. Hatalmas előnye a GalWeight galaxispálya-technikának, hogy a kutatócsoport képes volt külön-külön meghatározni minden egyes halmaz tömegét, nem indirekt, statisztikai módszerekre támaszkodva.

Fotók: Getty Images

8 könnyűnek tűnő kérdés a világűrről

Alábbi kvízünkben nyolc általános kérdést teszünk fel a világűrről, amire nem árt tudni a helyes választ. Teszteld magad: te milyen eredményt érsz el?

Ezt is szeretjük