Ekkor fog elpusztulni az egész univerzumunk: szomorú és magányos vég vár a világra
Megdöbbentő számot kaptak a tudósok, akik a világegyetem végét próbálták megállapítani.

univerzum2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem titok, hogy a tudósokat nemcsak a világ és az élet kialakulása érdekli, hanem annak vége is, hiszen számításaik által akár a legrosszabbra is fel lehetne készülni. Az elmúlt években is már gyakran felmerültek a világvégével kapcsolatos teóriák, de egy neves tudós most találgatások helyett pontos adatokat keresett az univerzum végére.

A Space.com beszámolója szerint Matt Caplan elméleti fizikus, az Illinoisi Állami Egyetem fizikai adjunktusa kutatásai alapján nemcsak azt állapította meg, hogy mikorra várható a teljes univerzum pusztulása, hanem az okait is sikerült kiderítenie. Tanulmánya szerint magányos és szomorú vég vár a világegyetemre.

Hatalmas robbanás vet véget az univerzumnak

A Napnál nagyobb csillagok hatalmas, úgynevezett szupernóva-robbanásokkal fejezik be életüket, ezek után pedig csak kiégett csillagok és fekete lyukak maradnak az univerzumban. A tudós szerint a legutolsó ilyen szupernóva-robbanás jelenti majd a ma ismert világegyetem végét, amikor végleg minden megsemmisül.

univerzum1
Fotó: Eloi_Omella / Getty Images Hungary

Caplan szerint viszont nem kell aggódni, hiszen mikor ez bekövetkezik, már nem lesz semmilyen életforma jelen, csak hideg és magányos égitestek várják a végső pusztulást. Ez annak a folyamatnak a következménye, miszerint a kisebb csillagok, vagyis a fehér törpék a következő néhány billió évben lehűlnek, halványabbak lesznek, végül fagyossá válnak, és fekete törpe csillagokká válnak, amelyek már nem ragyognak. A fekete törpéknek viszont szükségük van vasra a szupernóva-robbanáshoz, a kutató azt vizsgálta, ezt mikorra tudják felhalmozni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Eredménye alapján elég nehéz felfogni vagy elképzelni ennek bekövetkezési idejét: valószínűleg 10^32000 év múlva zajlik majd az utolsó szupernóva-robbanás, de a tudós sem tudja, mi történik majd ezután. Elmélete szerint az a legvalószínűbb, hogy a galaxisok szétszóródnak, a fekete lyukak elpárolognak, és az univerzum elképesztő módon kitágul majd.

Kvíz! 8 könnyűnek tűnő kérdés a világűrről, amire nem is olyan egyszerű válaszolni

Ha érdekel a világűr, ez a kvíz tetszeni fog!

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük