Bámulatos eredményekkel zárta küldetését a NASA exobolygóvadász űrszondája
Elvégezte első küldetését a TESS űrszonda.

tess
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elvégezte első küldetését, vagyis adatokat gyűjtött a csillagos ég mintegy 75%-áról a TESS, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA exobolygóvadász űrszondája.

A TESS-t - Transiting Exoplanet Survey Satellite - 2018-ban bocsátották fel. Kétéves misszióját július 4-én fejezte be, ezalatt 66 új exobolygót, vagyis naprendszerünkön kívüli planétát, valamint majdnem 2100 exobolygójelöltet fedezett fel, ezek adatainak elemzésén a csillagászok még dolgoznak.

- A TESS már most, kiterjesztett küldetésének kezdete előtt óriási siker - mondta el a Phys.org tudományos hírportálnak Patricia Boyd, a projekt munkatársa a NASA greenbelti Goddard űrkutatási központjában. A TESS négy kamerájával nagyjából egy hónapon át vizsgálja a csillagos ég egy-egy szeletét, amelyeket szektoroknak neveznek.

Első évében a déli égbolt 13 szektorát térképezte fel, a következő évben az északi égbolt adatait rögzítette. A kiterjesztett misszióhoz megfordult, hogy újra a déli eget vizsgálja. Az adatgyűjtés és -feldolgozás módját közben fejlesztették, most minden tíz percben, vagyis háromszor nagyobb sebességgel készít teljes képet, mint első missziója idején.

A cikk az ajánló után folytatódik

A fejlesztésnek köszönhetően húsz másodpercenként méri meg csillagok ezreinek a fényerejét, korábban ezt kétpercenként tudta elvégezni. Az új missziónak 2022 szeptemberében lesz vége. Egy évet a déli égbolt méréseivel tölt, majd 15 hónapon át vizsgálja az északi égboltot, valamint a Föld Nap körüli elliptikus pályája menti területeket, amelyeket korábban nem térképezett fel. A TESS eddigi felfedezései közül az egyik legjelentősebb egy Földnél alig nagyobb planéta, a TOI 700 d, amely a csillaga körüli lakható övezetben kering, a Földtől mindössze 100 fényévnyire.

Fotók: NASA

Elképesztő fotókat készítettek a műholdak

A Földön rengeteg érdekes, szép vagy éppen elszomorító dolog van, amit mi talán észre sem veszünk innen, de a műholdak felülnézetből már egészen máshogy látják a világunkat!

Ezt is szeretjük