Különleges térkép készült az univerzumról - Igazi mérföldkő az űrkutatásban
Elkészült az univerzum legnagyobb 3D-s térképe.

univerzum
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A világegyetem eddigi legnagyobb háromdimenziós térképét készítette el egy nemzetközi tudóscsoport. A Barion Oszcilláció Spektroszkopikus Vizsgálat, röviden eBOSS elnevezésű hatéves kutatást, amelynek során sok millió galaxist és kvazárt elemeztek, részben Jean-Paul Kneib, a lausanne-i műegyetem - EPFL - asztrofizikusa vezette. Az univerzum térképét hétfőn publikálták.

Az eBOSS mind a galaxisokat, mind a távoli kvazárokat felhasználja az úgynevezett barionikus akusztikus oszcillációk - BAO - mérésére, amelyek tulajdonképpen a korai univerzumban uralkodó feltételeknek az anyag eloszlásában megőrzött lenyomatai. A háromdimenziós térkép a világ harminc különböző kutatóintézetében dolgozó több száz tudós húszéves együttműködésének gyümölcse.

Így készült az univerzum 3D-térképe

A lausanne-i műegyetem közleménye szerint az 1998 óta rendelkezésre álló adatokból kezdtek építkezni, és az adatokkal töltötték ki a kozmológiai történelem hiányosságait, hogy jobban megértsék a világegyetem tágulásának mechanizmusát. A tudósok szerint az ősrobbanás, amelyből az univerzum született, 13,8 milliárd évvel ezelőtt történt.

3d-terkep

A munka során a kutatók ismétlődő mintákat mértek fel a galaxisok eloszlásában, hogy azonosítani tudjanak több kulcsfontosságú kozmológiai paramétert, beleértve a feltételezett sötét anyag és az energia sűrűségét az univerzumban. Galaktikus nyomokat tanulmányoztak, amelyek a tömeg eloszlásáról árulkodnak a világegyetemben - számolt be róla a swissinfo.ch svájci hírportál.

A térkép hatmilliárd évvel ezelőtti részéhez a legősibb, legvörösebb galaxisokat vizsgálták. A távolabbi korok feltérképezéséhez a legfiatalabb, kék galaxisokra koncentráltak. Mintegy 11 milliárd évvel ezelőttre visszatekintve pedig a kvazárokat vizsgálták, az olyan galaxisokat, amelyeknek középpontjában egy rendkívül fényes, hatalmas energiaforrás, feltehetően egy fekete lyuk van.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kyle Dawson, a Utahi Egyetem kozmológusa, az eredményeket ismertető csoport vezetője kiemelte, hogy miközben az univerzum ősi történetéről és a tágulásáról már sok mindent sikerült megtudni, a mintegy 11 milliárd évvel ezelőtti korszak közepéről zavarba ejtően kevés ismeretünk volt. Ám az ötéves, folyamatos megfigyelésnek köszönhetően sikerült betölteni a lyukakat, és olyan információkhoz jutni, amelyek az utóbbi évtized legfontosabb kozmológiai előrelépései közé sorolhatók.

Jean-Paul Kneib közleményében felidézte, hogy 2012-ben indította el az eBOSS-projektet a világegyetem legteljesebb 3D-s térképének elkészítésére. Mint hozzátette: nagy örömére szolgál, hogy ma már láthatja ennek a munkának az eredményét. A tudóscsoport a Sloan Digital Sky Survey, röviden SDSS égboltfelmérésben vett részt, amely egy új-mexikói optikai teleszkóp által összegyűjtött adatokat használ fel.

Kiemelt kép: Getty Images

8 kérdés a világűrről

Bár még mindig számos rejtély övezi a világűrt, az elmúlt fél évszázadban rengeteg új információval gazdagodtunk a folyamatosan fejlődő űrkutatásnak köszönhetően. Ahhoz, hogy az ember el tudja magát helyezni ebben a világban, jó, ha tisztában van egy-két ténnyel, legalább alapszinten.

Ezt is szeretjük