Rejtély a világűrben: a kutatók sem tudják, mi történt a hatalmas csillaggal

A világegyetem számos titkot hordoz. A hatalmas csillag rejtélye is ilyen.

Csillag eltűnése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az éjjeli égre pillantva milliónyi szépen fénylő csillagot látunk, amelyek folyamatosan változnak, sőt akár el is tűnhetnek. Ez történt a Kinman-törpegalaxisban található hatalmas égitesttel is, ám még a kutatókat is megdöbbentette a jelenség.

Az égitest egy élete végén járó, kék változócsillag volt, nagy fényteljesítménnyel. Az ilyen jellegű objektumok megsemmisülését jelző szupernóva-robbanást nem érzékelték a műszerek, így a kutatók is csak találgatni tudnak, mi történhetett vele pontosan.

Folyamatosan figyelték, mégis nyomtalanul eltűnt

A Space.com beszámolója szerint a hatalmas csillag 75 millió fényévre volt tőlünk, és már az élete végén járt. Ez azt is jelentette, hogy az ilyen jellegű égitestek látványos és drasztikus ingadozásokon mennek keresztül. A tudósok 2001 és 2011 között folyamatosan figyelték a csillag mozgását és jelenlétét az Európai Déli Obszervatóriumból, ám 2019-ben már semmit nem észleltek belőle. Megpróbálták kétszer, különböző spektrográfokkal megkeresni, de sikertelennek bizonyult a kutatás.

csillag2
Fotó: aryos / Getty Images Hungary

A megfigyelések alapján az objektumnak 2002 és 2009 között heves kitörései voltak, de ezután teljesen inaktív lett. Ennek hatására fényereje erősebb lett, de rengeteg anyagot veszített. Andrew Allan, a Trinity College Dublin PhD-hallgatója elmondta, hogy őket is meglepte az égitest eltűnése, hiszen szinte nyomtalanul láthatatlanná vált. A kitörések utáni időszakban nem tudni, mi történhetett a csillaggal, valószínűleg fényereje lecsökkent, és eltakarta a porfelhő, de a tudósok szerint az is elképzelhető, hogy csendesen egy fekete lyukká alakult. Ez meglehetősen ritka esemény lenne az eddig ismert adatok alapján. A kutatócsoport hozzátette, hogy talán a lokális világegyetem legnagyobb tömegű csillagának lassú kimúlását észlelték.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Éjszakákat tölt a szabadban a fotós a tökéletes képért - Íme az eredmény

Imádja a csillagos eget a művész, amit méltón visszatükröznek alkotásai.

Éjszakákat tölt a szabadban a fotós a tökéletes képért - Íme az eredmény

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük