Rejtély a világűrben: a kutatók sem tudják, mi történt a hatalmas csillaggal

A világegyetem számos titkot hordoz. A hatalmas csillag rejtélye is ilyen.

csillag1
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az éjjeli égre pillantva milliónyi szépen fénylő csillagot látunk, amelyek folyamatosan változnak, sőt akár el is tűnhetnek. Ez történt a Kinman-törpegalaxisban található hatalmas égitesttel is, ám még a kutatókat is megdöbbentette a jelenség.

Az égitest egy élete végén járó, kék változócsillag volt, nagy fényteljesítménnyel. Az ilyen jellegű objektumok megsemmisülését jelző szupernóva-robbanást nem érzékelték a műszerek, így a kutatók is csak találgatni tudnak, mi történhetett vele pontosan.

Folyamatosan figyelték, mégis nyomtalanul eltűnt

A Space.com beszámolója szerint a hatalmas csillag 75 millió fényévre volt tőlünk, és már az élete végén járt. Ez azt is jelentette, hogy az ilyen jellegű égitestek látványos és drasztikus ingadozásokon mennek keresztül. A tudósok 2001 és 2011 között folyamatosan figyelték a csillag mozgását és jelenlétét az Európai Déli Obszervatóriumból, ám 2019-ben már semmit nem észleltek belőle. Megpróbálták kétszer, különböző spektrográfokkal megkeresni, de sikertelennek bizonyult a kutatás.

csillag2
Fotó: aryos / Getty Images Hungary

A megfigyelések alapján az objektumnak 2002 és 2009 között heves kitörései voltak, de ezután teljesen inaktív lett. Ennek hatására fényereje erősebb lett, de rengeteg anyagot veszített. Andrew Allan, a Trinity College Dublin PhD-hallgatója elmondta, hogy őket is meglepte az égitest eltűnése, hiszen szinte nyomtalanul láthatatlanná vált. A kitörések utáni időszakban nem tudni, mi történhetett a csillaggal, valószínűleg fényereje lecsökkent, és eltakarta a porfelhő, de a tudósok szerint az is elképzelhető, hogy csendesen egy fekete lyukká alakult. Ez meglehetősen ritka esemény lenne az eddig ismert adatok alapján. A kutatócsoport hozzátette, hogy talán a lokális világegyetem legnagyobb tömegű csillagának lassú kimúlását észlelték.

Éjszakákat tölt a szabadban a fotós a tökéletes képért - Íme az eredmény

Imádja a csillagos eget a művész, amit méltón visszatükröznek alkotásai.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük