Kozmikus jéghegy kering a világűrben: feladta a tudósoknak a leckét az objektum

Hosszas kutatás után jutottak erre az elméletre a tudósok.

kozmikus-jeghegy1
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár az elmúlt évtizedekben elképesztő tempóban fejlődött az űrkutatás, a tudósok is tisztában vannak vele, hogy a ma ismert adatok meg sem közelítik még azt, amit az univerzum valóban tartogat. Ám minden egyes felfedezés közelebb viszi őket ahhoz, hogy a lehető legjobban megismerjék a világegyetemet.

2017 októberében is egy új, addig még nem ismert objektumot azonosítottak a hawaii csillagászok. A furcsa, szivar alakú, távoli pályán keringő, Oumuamuának elnevezett égitestről csak nemrég derült ki, mi is lehetett valójában. Mivel már elég messze, a Szaturnusz és a Neptunusz körül járhat, ezért a három évvel ezelőtti adatok alapján dolgoztak a kutatók.

Kozmikus jéghegyet találtak

Az Oumuamua nem csak azért volt különleges felfedezés, mert sokáig nem tudták pontosan beazonosítani, hanem mert ez az első ismert csillagközi égitest a Naprendszerben. Az objektumot először egy csillagközi aszteroidának tartották, egy másik csillagrendszer által szétszórt szikladarabnak. Később üstökösnek vélték, de szóba került az is, hogy idegen tárgy lehet, egy elhagyott szonda maradványaira gyanakodtak.

kozmikus-jegyhegy2
Fotó: dottedhippo / Getty Images Hungary

A New York Times nemrég írt arról, hogy a Yale kutatói egészen más megvilágításba helyezték az Oumuamuát. A csillagközi felhőben kialakult égitest szerintük egy kozmikus jéghegy volt, méghozzá egy darab fagyott hidrogén. Arra is rájöttek az objektummal kapcsolatban, hogy egy ősmaradvány, amely egyáltalán nem egy másik bolygó- vagy csillagrendszerből származott, hanem egy olyan helyről és időből, ahol csillagok és bolygók még nem léteztek, vagyis egy csillagközi felhő mély, sötét magjából. Ezek a felhők elsősorban az ősrobbanásból megmaradt molekuláris hidrogénből állnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Különösen fontos ez az információ, hiszen így a kutatók közelebb kerülhetnek a csillagközi felhőkhöz, és többet is megtudhatnak az univerzum kialakulásáról. Bár az Oumuamua azonosítása és keletkezésének okai kis lépésnek tűnnek, tudományos körökben mégis hatalmas sikernek könyvelik el a kutatás eredményét.

A 8 legjobb fotó a Földről a NASA szerint: elképesztően gyönyörűek

Ismét bebizonyosodott, hogy milyen gyönyörű bolygó a Föld.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük