Földi ásványra bukkantak a rejtélyes törpebolygón - Tengervízből származhat
A kutatók szerint a Ceres sólerakódásai az elmúlt kétmillió évben halmozódhattak fel.

ceres-bolygo
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy eddig csupán a Földön megfigyelt ásványt azonosítottak a kutatók a Ceres törpebolygón. A Ceres a legnagyobb objektum a Mars és a Jupiter közötti kisbolygóövben, ami lehetővé teszi az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Dawn, vagyis Hajnal nevű űrszondája számára, hogy nagy felbontású képeket készítsen a felszínéről.

Amerikai és európai kutatók nagyjából 35 kilométeres távolságból készített felvételeket elemeztek a törpebolygóról. A szakemberek a 20 millió éves Occator-kráterre fókuszálták vizsgálatukat, és megállapították, hogy egy kiterjedt sósvíz-medence van a felszíne alatt - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

ceres

A római Nemzeti Asztrofizikai Intézet szakemberei infravörös képalkotást alkalmazva mutatták ki hidrohalit jelenlétét az égitesten. Ez az anyag a tengeri jégben fordul elő, ám a Földön kívül eddig sehol máshol nem azonosították. Maria Cristina De Sanctis, az intézet munkatársa szerint a hidrohalit egyértelmű jele annak, hogy a Ceresen egykor tengervíz volt.

- Azt mondhatjuk, hogy a Ceres egyfajta óceánbolygó, olyasmi, mint a Szaturnusz és a Jupiter néhány holdja - mondta a szakember. A kutatók szerint a megfigyelt sólerakódások az elmúlt kétmillió évben halmozódhattak fel, ami csillagászati léptékkel nem több egy szempillantásnál. Ez azt sugallja, hogy a tengervíz még mindig felfelé szivároghat a planéta belsejéből, aminek komoly jelentősége lehet a jövőbeli tanulmányokban.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A Ceresen talált anyag rendkívül nagy jelentőségű asztrobiológiai szempontból - jegyezte meg De Sanctis, hozzátéve, hogy ezek az ásványok kulcsfontosságú szerepet játszanak az élet kialakulásában. Az olasz polihisztor, Giuseppe Piazzi által 1801-ben felfedezett törpebolygóról több tanulmány is megjelent hétfőn a Nature Astronomy, a Nature Geoscience és a Nature Communications című folyóiratokban.

Fotók: NASA/JPL

A gyönyörű földi tavasz a világűrből is látszik

A dél-kaliforniai Antilop-völgyben található pipacsrezervátumban a szupervirágzás annyira intenzív volt idén, hogy még az űrből is lehetett látni.

Ezt is szeretjük