Új bolygót fedeztek fel a NASA kutatói: több mint tíz éve keresik

Több mint egy évtizede kutatnak bolygók után egy hideg vörös törpecsillag körül.

Új bolygó
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Találtak egy Neptunusz nagyságú bolygót a NASA kutatói, amely alig több mint egy hét alatt kerüli meg az AU Microscopii fiatal csillagot. A felfedezést a NASA TESS űrszondája és a nyugállományba helyezett Spitzer űrteleszkóp adatainak segítségével tették - jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal.

A csillagászok már több mint egy évtizede kutatnak bolygók után az AU Microscopii csillag körül. Az AU Mic rendszer páratlan lehetőséget biztosít arra, hogy megfigyeljék, miként formálódnak és fejlődnek a bolygók és légkörük, és milyen kölcsönhatásban vannak csillagaikkal - közölte a NASA.

Nincs másik ilyen ismert rendszer

- Az AU Mic egy fiatal, közeli M törpecsillag, kőtörmelékek korongja vette körül, amelyben porhalmazok mozgása volt megfigyelhető, és most, köszönhetően a TESS-nek és a Spitzernek, van körülötte egy tiszta méretű bolygó - mondta Bryson Cale, a fairfaxi George Mason Egyetem kutatója. - Nincs másik olyan ismert rendszer, amely megfelel ezeknek a fontos skatulyáknak - tette hozzá.

Az AU Mic egy hideg vörös törpecsillag, amely 20-30 millió éves lehet, a 150-szer idősebb Naphoz viszonyítva még gyermekcsillagnak számít. Energiájának kevesebb mint 10%-a származik hidrogén-hélium fúzióból magjában. A rendszer 31,9 fényévre van a Microscopium déli konstellációban.

Az AU Mic b névre keresztelt új bolygót a Nature című tudományos folyóirat szerdán megjelent számában mutatják be részletesen a tudósok. A Föld tömegénél 58-szor kisebb bolygó a Neptunusz kategóriájába sorolható.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

- Úgy véljük, hogy az AU Mic b a csillagtól távol formálódott, és onnan vándorolt jelenlegi pályájára, ez akkor történik meg, amikor a bolygók gravitációs kölcsönhatásban vannak egy gázkoronggal vagy más bolygókkal - magyarázta Thomas Barclay, a tanulmány társszerzője, a Marylandi Egyetem kutatója. A bolygó 8,5 nap alatt kerüli meg csillagát.

A Spitzer csillagászati műhold több mint 16 év szolgálat után az év elején fejezte be küldetését, az amerikai űrkutatási hivatal infravörös tartományban működő űrteleszkópja. A NASA exobolygóvadász űrszondáját, a TESS-t 2018-ban bocsátották fel.

Fotók: NASA

A gyönyörű földi tavasz a világűrből is látszik

A dél-kaliforniai Antilop-völgyben található pipacsrezervátumban a szupervirágzás annyira intenzív volt idén, hogy még az űrből is lehetett látni.

A gyönyörű földi tavasz a világűrből is látszik: csodálatos fotókat közölt a NASA

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük