A világ 8 legokosabb madara: emlékeznek az emberi arcokra, eszközöket használnak, és előre terveznek a tollasok

A tollasok megdöbbentő dolgokat képesek produkálni, összetett feladványokat is megoldanak.

A világ legokosabb madarai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha a madarakról nem az intelligencia jut elsőként az eszedbe, valószínűleg nem vagy egyedül. Ugyanakkor a tollasok némelyike igen meghökkentő képességekkel bír, csöppnyi agyukkal bizony sokakat túlszárnyalnak az állatvilágból, és olykor elérik egy kisgyermek értelmi szintjét is.

Tulajdonképpen egészen a 21. századig nem nagyon foglalkoztak az értelmi képességeikkel, ám minél többet kutatták őket, annál érdekesebb dolgok derültek ki róluk. A papagájok szókincse talán többeket elvarázsol, de ez szinte semmi ahhoz képest, hogy a varjak például szerszámokat készítenek, a bozótszajkó pedig, nagyon úgy néz ki, hogy még a reggelijéről is előre gondoskodik.

A világ legokosabb madarai

A madaraknak, mint az állatoknak általában, azokat a képességeit csodáljuk, amelyekről azt gondoljuk, hogy kizárólag az emberekre jellemzőek. Ezért olyan hihetetlen egy papagáj beszédét hallgatni vagy hollókat és varjakat nézni, amint összetett rejtvényeket oldanak meg annak érdekében, hogy élelemhez jussanak.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük