Nem filmes trükk, tényleg léteznek: a világ legtermetesebb lovai olyanok, mint egy másik világ teremtményei

A lovak magasabbra nőhetnek, mint sokan gondolnák: egyes fajták hátmagassága a 180-200 centimétert is meghaladhatja.

Legnagyobb lovak
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Kétség nem fér hozzá, hogy az állatvilág egyik legkecsesebb, legszebb faját a lovak alkotják, akik természetüknél fogva is rendkívül közel állnak a szívünkhöz. A gyönyörű teremtmények már igen korán felhívták magukra az ember figyelmét. Erről azok a 33 500 - 37 000 éve élt aurignaciak káprázatos rajzai adnak tanúbizonyságot, melyeket a franciaországi Chauvet barlang szikláin fedeztek fel.

A ló háziasítása Közép-Ázsiában kezdődött el i. e. 4 ezer körül. Mind a mai napig megbízható segítségként és jó barátként van jelen az életünkben. A történelem során az ember az egyes fajták fizikai adottságaikhoz mérten más-más feladatokkal látta el ezeket az állatokat. Számos közülük nagyszerű mezőgazdasági munkaerőnek bizonyult, de a történelem során hadászati terepen is bizonyítottak. Ne feledkezzünk meg a napjainkban is népszerű lovassportról sem, és arról, hogy ezek a csodálatos lények szervezett keretek között pszichológiai segítőkként is az ember mellett vannak.

A legmagasabb lófajták

A faj története 45-55 millió évre nyúlik vissza, egészen a kutyaméretű, ötujjú Eohippusig. Mai külsejük egymillió évvel ezelőtt alakult ki. Napjainkban több mint háromszázféle méretében, alkatában, színében, temperamentumában eltérő lófajta ismeretes. A legkülönlegesebbek közé tartoznak az átlagon felüli magasságot elérők. Közülük nyolc élmezőnybe tartozót mutatunk be a következőkben növekvő sorban egészen a legnagyobbakig. Bár méretüket speciális mértékegységben, marokban is szokás megadni, az érthetőség kedvéért a másik elterjedt módszernél maradunk, és centiméterben adjuk meg, mekkorára nőnek a sorolt óriás fajták. Fontos tudni, hogy az egyes értékek nem a fejtetőre értendők, hanem a marmagasságra: mivel a fejüket nem tartják állandó szinten, a lovakat a lapockájuk feletti legmagasabb pontjuknál mérik, vagyis az úgynevezett marnál.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Ezt is szeretjük