Nem csak fehér vikingek léteztek: téves kép él a fejekben vörös hajú harcosokról

Izgalmas téma a vikingek élete, de körüllengik a sztereotípiák.

GettyImages-823845086

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az új történelmi témájú filmek rendezői gyakran régészeket és történészeket kérnek fel, hogy minél hitelesebb képet mutathassanak a vikingekről, miközben a „Thor: Szerelem és mennydörgés” szereplői óriás kecskék vontatta hajón száguldoznak az űrben. 

Hollywood gyakran egészen szélsőséges módokat választ ugyanannak a témának a feldolgozására, de általános trenddé vált, hogy a történelmi témájú filmek kezdik maguk mögött hagyni a felesleges sztereotípiákat. A még ma is élő mítoszokat veti tűzre a National Geographic október 2-án bemutatkozó, „Vikingek: A dicsőségtől a bukásig” című sorozata is. A premier kapcsán öt sztereotípiát teszünk a helyére. 

Fosztogató vademberek

Az első nagyobb sikerű „Vikingek” című film Kirk Douglas főszereplésével 1958-ban készült és a skandinávokat kizárólag az alkoholnak és a brutalitásnak élő, nevetséges barlanglakó ősemberekre jellemző ruhákban ábrázolta. Az elmúlt két évtizedben azonban igyekeznek a filmgyártók visszatérni a történelmi hitelességhez. Hiszen az északi népek valójában bonyolult társadalmi szerkezetben éltek, aktív diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatokat ápoltak más országokkal és sok esetben modernebb felfogással álltak a világhoz, mint a keresztény királyságok.

Női harcosok

A 2010-es években berobbant „Vikingek” című sorozat egyértelmű álláspontra helyezkedett ebben a témában Lagertha, a Vikinges legendás királynője és pajzsszüzei megjelenítésével. Ahogy az lenni szokott, a valóság sajnos nem ilyen egyértelmű.

GettyImages-991419374
Fotó: Lorado / Getty Images Hungary

A skandináv kultúrkör világképébe tény, hogy belefért a „harcos nő” képzete, ezt igazolják a mitológia harcos szüzei, a felfegyverzett valkűrök, illetve az izlandi hősi történetek, a sagák szereplői is. Olyan sírkamrát is tártak már fel régészek, amelyben egy nő köré számos fegyvert helyeztek. Azonban a csekély tárgyi bizonyíték, és a történetírók említéseinek hiánya miatt, nagy eséllyel nem volt jellemző, hogy a nők nagy számban harcosnak álltak volna. 

Minden skandináv viking, minden viking skandináv

Több filmben és sorozatban jelennek meg fekete, vagy ázsiai színészek is a skandinávok között. Ez meglepő, de nem feltétlenül légből kapott ötlet. A viking szó valójában egy tevékenységet jelentett, a rablóhadjáratokban résztvevő tengeri kalózokra használták. A skandinávok legtöbben viszont nem lóbáltak baltákat távoli országok tengerpartjain, hanem földet műveltek, halásztak, kézműveskedtek és kereskedtek.

Eközben utazásaik során körülbelül 40 korabeli kultúrával érintkeztek. Így alakult, hogy nyugaton sok fríz, angolszász és frank harcos, keleten pedig sok szláv élt a lehetőséggel és állt vikingnek. A befogadó kultúrára legjellemzőbb példa az Írországban és Izlandon is aktív rabszolgakereskedő „fekete viking”, aki mongoloid felmenőkkel rendelkezett.

Irány Valhalla!

Nincs olyan vikingekről szóló film, vagy sorozat, ahol a szereplők ne vágynának arra, hogy csatában essenek el és ezt követően csatlakozhassanak őseikhez a túlvilágon. A hősi halál után hajóba teszik őket, körbe rakják fegyverekkel, meglocsolják olajjal és a folyón leeresztve jöhet a lángoló nyíl.

Ezzel szemben a vikingek kulturálisan és lakóhely szerint is rendkívül változatos módon temetkeztek. Izlandon például nemhogy ilyen nagyszabású elit temetkezésre, de még hamvasztásra sincs egyetlen példa sem, a helyiek kizárólag az elhantolást gyakorolták.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A Thor – Odin – Loki szentháromság

Amióta a Marvel már elsősorban nem a képregényeket, hanem a Hollywood legnagyobb mozisikereit jelenti, mindannyian tudjuk, hogy a vikingek isteneit Odin vezeti, az ő fiai a kigyúrt Thor és a folyton bajt keverő Loki. Valójában, ahogy a temetkezési szokások, úgy a vallás gyakorlása is alaposan eltért a skandináv kultúrkörben.

Az istenek neveit őrző településnevek alapján Izland szigetén úgy tűnik, nem tisztelték Odin főistent, míg Dániában a mitológiai történetekben keveset szereplő Tyr hadisten, Norvégiában pedig a Ull istenség kultusza volt népszerű. Loki karaktere viszont a filmekhez képest is egészen extrém az északi mitológiában, érdemes utánaolvasni!

Meglepő dolog derült ki a vikingekről: mégsem voltak annyira skandinávok, mint hittük

DNS-vizsgálattal állapították meg, hogy a vikingek nem is annyira északiak, mint eddig vélték.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük