18 +

Kedves Olvasónk!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Milyen volt a vikingek szexuális élete? Ha férjük nem elégítette ki őket, az válóok lehetett a nők számára
Ilyen volt valójában a harcos, barbárságukról hírhedt vikingek szexuális élete. Társadalmukban fontos volt a házasság és a nők kielégülése.

vikingek cover

A vikingek életét nem csak a történelemkönyvekből ismerheti az ember, hiszen számos film és sorozat is feldolgozta a barbárságukról híres skandináv származású kereskedők, hajósok és harcosok mindennapjait, tetteit. 

Ezekben általában a szexre is nagy hangsúly helyeződik, ám a források szerint vannak részletek, melyekben az alkotások eltértek a valóságtól. De milyen is volt igazából a szexuális életük? Eláruljuk a részleteket.

A házasság előtti szex 

A házasság fontos szerepet töltött be a kultúrájukban, a férfiaktól és a nőktől egyaránt elvárták, hogy frigyre lépjenek, gyermeket nemzzenek, gyarapítsák a népet, és ne engedjék megszakadni a vérvonalat. Emellett egyesítette a családokat, és a szexualitást is hivatalos korlátok közé szorította. Azokat, akik nem nősültek meg, kirekesztette a társadalom, részben ezért is volt olyan gyakori, hogy a szegényebb harcosok feleségeket raboltak maguknak.

Bár az volt az ideális, ha egy lány szűzen lépett az oltár elé, elfogadott volt az is, ha nem őrizte meg tisztaságát a nászéjszakáig, ám két dologra oda kellett figyelnie. Fontos volt a diszkréció és az is, hogy ne szülessen gyermek a törvénytelen együttlétből. 

A férfiak szeretőket, szexrabszolgákat tarthattak

A félrelépés a férfiak számára később is elfogadott volt: egyes források szerint akár több feleséget is tarthattak, és a szeretőkért sem járt számukra semmilyen büntetés vagy megrovás. Előfordult, hogy ezek a nők a házaspárral éltek, és egyáltalán nem volt kikötés arra nézve sem, hogy hány törvénytelen asszonnyal folytathat viszonyt valaki. A tehetősebb vikingek egyébként rabszolgákat is tartottak, akik közül sokakat kényszerítettek szexuális tevékenységekre. Ezeknek a nőknek nem volt választásuk, sem jogaik, így azt tehettek velük, amit csak akartak, gyakran brutális bánásmódban részesültek. Előfordult például olyan is, hogy a férfi halála után rabszolgáját is megölték, hogy társaságot biztosítson neki a túlvilágon. Egyvalami volt szigorúan tiltott a férfiak számára: az, hogy egyik társuk asszonyával kezdjenek viszonyba, ebben az esetben ugyanis súlyos büntetés, akár halál is várt rájuk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az asszonyoktól ezzel szemben elvárták a hűséget, legfőképpen azért, hogy születendő gyermekeiknek biztosan saját férjük legyen az apja. Persze előfordult, hogy félreléptek, afférjukat pedig igyekeztek titokban tartani. Ha ugyanis kiderült a megcsalás, különböző súlyosságú büntetésekre számíthattak: a legenyhébb esetben csak hajukat vágták le, de komolyabb esetekben válás, pénzbírság vagy kivégzés is lehetett a következménye.

A rossz szexuális élet mint válóok

Ezek után meglepően hangozhat, de a viking asszonyok az akkoriban megszokottnál nagyobb megbecsülésnek örvendtek, és szélesebb körű jogokkal is rendelkeztek. Mindez a házasságban és a szexualitásban is megmutatkozott. A társadalom fontosnak tartotta például a feleségek szexuális elégedettségét, így bár a hűtlenség nem lehetett válóok, a rossz szex igen. A nők válást kezdeményezhettek, ha férjük nem elégítette ki őket, ha legalább három éve nem feküdt le velük, vagy bármilyen okból kifolyólag nem volt képes teljesíteni az ágyban, illetve akkor is, ha a férfi nőiesen öltözködött, vagy homoszexuális volt. Mindezek mellett az erőszak és a bántalmazás szintén válóok lehetett, azonban ezek esetében nem mindig hagyták jóvá a szakítást.

A furcsának vélt szabályok mögött egyébként valószínűleg az állt, hogy nagyon fontosnak tartották a gyermeknemzést. Ha pedig nem jó a szex, nem születnek utódok, ráadásul úgy vélték, ekkor megnő a veszekedések száma, az erőszakos viselkedés esélye, és még a családok között is kialakulhatnak konfliktusok. Azt vallották tehát, hogy ha az ágyban nem működnek a dolgok, a házasság sem fog, így jobb, ha máshol keresik a boldogságot a felek. 

Ezenkívül érdekes tény, hogy számos szavuk volt a szexuális tevékenységek leírására, gyakran használtak rájuk eufemizmusokat. Az egymás élvezete, az együtt pihenés az ágyban kifejezések például a szexuális aktust jelentették, míg a „brolta a maga” lefordítva annyit jelent, hancúr a nő hasán. Nyelvezetük egyébként egyértelműen arra utal, hogy az együttlétek során a férfi kezében volt az irányítás, ő volt a domináns fél az aktus alatt.

A honfoglaló magyarok szexuális élete

A honfoglaló magyarok szabad felfogása a szexuális életüket is áthatotta. Talán van, akinek ez meglepően hangozhat, de a szégyenlősség fogalmát szinte egyáltalán nem ismerték. A 9-10. században az intimitást a természetesség és a ma már túlságosan is erősnek ható nyíltság jellemezte. Dr. Józsa László Szex a középkori Magyarországon című könyvében érdekes részletekre világított rá a honfoglalók szokásaival, nemi életével kapcsolatban.

(Képek: Getty Images.)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük