Meglepő dolog derült ki a vikingekről: mégsem voltak annyira skandinávok, mint hittük
DNS-vizsgálattal állapították meg, hogy a vikingek nem is annyira északiak, mint eddig vélték.

viking-hajok
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vikingek maradványainak DNS-elemzése arra utal, hogy nem voltak annyira skandinávok, mint eddig vélték - írták kutatók a Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Szerte Európában, valamint Grönlandon eltemetett 442 emberi csontváz DNS-ét szekvenálta a Cambridge-i és a Koppenhágai Egyetem vezette nemzetközi kutatócsoport. Azt találták, hogy a viking identitás nem korlátozódott a skandináv genetikai felmenőkkel rendelkező emberekre, vagyis a vikingek nem is annyira északiak, mint eddig vélték.

Dél- és kelet-európai gének

Az Európa déli részei és Ázsia felől való jelentős génáramlásra utalnak az elemzés eredményei a vikingek korának kezdete, vagyis 793, a brit lindisfarne-i monostor kifosztásának éve előtti időkből - mondta el Eske Willerslev, a kutatás vezetője.

- A vikingeknek sokkal több dél- és kelet-európai génje volt, mint előzetesen becsültük. Gyakran a világ túlsó feléről származókkal nemzettek közös gyerekeket. Inkább voltak barnák, mint szőkék, pedig ezt jellegzetes viking vonásnak tartjuk - tette hozzá.

A kutatás azt is feltárta, hogy a vikingek általában sokkal nagyobb genetikai sokszínűséget mutattak, mint azok a földművesek, akik Skandinávia belső, tengertől távolabb eső részein éltek.

- A tengerparton lakó vikingek genetikai értelemben tökéletesen más emberek voltak, mint a skandináv szárazföldön élő földművesek. Ezeknek az embereknek sokkal kevesebb közös vonásuk volt a vikingekkel, mint az akkoriban Európában élő földműveseknek. Genetikailag szinte azt mondhatjuk, a skandináv parasztok kihagyták a teljes vaskort és bronzkort - mondta el az Eurekalert.org-nak Ashot Margaryan genetikus, a kutatás társszerzője.

A cikk az ajánló után folytatódik

A vikingek három évszázadon át kereskedelmi állomáshelyeket és városokat hoztak létre az amerikai kontinenstől az ázsiai sztyeppéig. - Ötleteket, technológiát, nyelvet, hiedelmeket és gyakorlatot exportáltak erre a hatalmas területre - mondta Soren Sindbaek, a dán Moesgaard Múzeum régésze. Amellett, hogy brutális portyákat vezettek szerte Nyugat-Európában és rabszolga-kereskedelmet folytattak a mai Oroszország területétől a Közel-Keletig, megalapították Dublint, egyik elnevezésük emlékét a franciaországi Normadia őrzi, valamint segítettek létrehozni a Kijevi Nagyfejedelemséget.

Ezek az eredmények csodálatot válthattak ki, és versenyre ösztönöztek akkor is, amikor a vikingek kegyetlenségétől rettegett Európa. Skóciában feltárt sírokba a holttestek mellé kardokat és más viking emlékeket temettek még azelőtt, hogy a skandinávokkal keveredtek volna a génjeik - közölték a tudósok, akik szerint a sírmellékletek a viking portyázások és fosztogatásokhoz képest a kulturális kapcsolatok más oldalára utalnak.

Fotók: Getty Images

Hol éltek a vikingek?

A vérszomjas harcosok és ügyes hajósok terjeszkedése i. sz. 800-1050 között zajlott, legfőbb hajtóereje pedig a túlnépesedés és a mezőgazdasági művelésre alkalmas területek hiánya volt.

Ezt is szeretjük