5 érdekes, alig ismert tény VIII. Henrikről: miért gúnyolták öreg rézorrnak az emberek?

VIII. Henrik a világtörténelem egyik legkülönösebb uralkodófigurája volt.

GettyImages-118382806
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

VIII. Henrik (1491-1547), aki a Tudor-ház tagjaként került trónra 1509-ben, meghatározó uralkodóként és feltűnő egyéniségként írta be nevét a történelemkönyvekbe.

Uralkodása idején vált le az anglikán egyház a katolikusról, és kinevezte magát az új egyház élére. Személyiségével, magánéletével messze kirí a többi uralkodó közül. Hatszor nősült, feleségei közül többet is kivégeztetett, és rendkívül szerette a divatos öltözékeket. Színes egyénisége azonban további meglepetéseket is tartogat.

5 érdekesség VIII. Henrikről

Kevesen tudják, de a királyt egykor öreg rézorrnak nevezték, vagyis inkább gúnyolták az emberek. VIII. Henrik ugyanis a Skócia és Franciaország ellen vívott harcok során szerette volna felduzzasztani a hadseregbe vethető összeget, ezért kancellárja olcsóbb fémekből kezdte veretni a pénzt. Az igen vékony ezüstbevonattal rendelkező rézérméken a király portréja szerepelt. Mivel a gyengébb felület az orrnál hamar megkopott, ott kivillant az alsó, rezes árnyalat. Nem csoda, hogy egykettőre elterjedt a "rézorr" elnevezés.

Noha sokan nem is sejtenék, de a külsejére rendkívül kényes király csak eleinte volt formás és daliás. Fiatalkorában ugyan 91 centi átmérőjű volt a csípője, de az idő múlásával egyre szaporodott rajta a felesleg. Utolsó páncélja alapján 147 centisre bővült a csípőmérete, és ekkor körülbelül 181 kilót nyomhatott. A róla készült portrék persze jobb formájában őrizték meg az utókornak - a festők gyakorlatilag előre retusálták alakját.

Ritkán emlegetett tulajdonsága volt a hipochondriája is: VIII. Henrik rendkívüli módon rettegett a betegségektől. Nagyobb útjain hajlandó volt jelentős kitérőket tenni, csak hogy elkerülhesse azokat a területeket, melyeket például pestis sújtott. Olykor heteket töltött önkéntes elzártságban, csak hogy távol tartsa magát olyan emberektől, akikről úgy tudta vagy úgy sejtette, hogy ragályos betegségben szenvednek. Ezalól még egyik neje, Boleyn Anna sem volt kivétel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nyerj ötcsillagos kényeztetést!

Ha most feliratkozol az új Femina-hírlevélre, megnyerheted a kétszemélyes, két éjszakára szóló 5 db szállásutalvány egyikét az 5 csillagos Hotel Divinusba. Nincs más dolgod, mint feliratkozni, és részt veszel a sorsoláson.

Feliratkozom és játszom

Promóció

Nehéz lenne eldönteni, meglepő, vagy sem, de a szépségért rajongó, költekezni szerető VIII. Henrik komoly adósságot hagyott maga után. Bár jelentős összeget pumpált a Skócia és Franciaország ellen vívott harcokba is, távolról sem csak ez terhelte meg a kiadásait. Haláláig ötven királyi palotára tett szert, maradék pénzét pedig gyűjteményei, például hangszer- és gobelingyűjteménye gyarapítására fordította. A szerencsejátékokat szintúgy kedvelte.

Végül egy különleges tény: VIII. Henriket harmadik felesége, Seymour Johanna mellé temették a Windsori kastély Szent György-kápolnájában. A hat közül ő volt a kedvenc felesége: tragikus, hogy éppen őt veszítette el oly korán, fiuk, VI. Eduárd, a király trónörökösének születése után.

Ilyenek voltak ők

VIII. Henrikről és feleségeiről élethű, a modern világba illő portrékat készített egy tehetséges grafikus: nézd meg őket, és ismerd meg történetüket a következő cikkben.

Hogy nézne ki ma VIII. Henrik és hat felesége? Lenyűgöző képeken mutatja meg a grafikus

Elolvasom
Ezt is szeretjük