VIII. Henrik tényleg kimaxolta a divatot: 6 meghökkentő darab, amit mindenki irigyelt

A király igazi divatikonnak számított korában: imádott öltözködni és meghökkenteni környezetét.

VIII. Henrik öltözködése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

VIII. Henrik (1491-1547) angol király 1509-ben, 19 éves, lobbanékony természetű, népszerűségre éhes férfiként került a trónra, és hamar kiderült, hogy cseppet sem átlagos személyisége az uralkodásában is meg fog mutatkozni.

Királyságát rögtön két kivégzéssel, apja két tisztségviselőjének felakasztatásával kezdte, és a további években is folytatta a lendületes irányítást.  Uralkodása során  az anglikán egyház levált a katolikusról, kolostorokat zártak be, és ő magát tette meg az egyház fejévé.

VIII. Henrik, a divatikon

A 16. századi angol királyt rendszerint úgy emlegetik, mint a feleségeit sorra kivégeztető uralkodót, noha nem ez volt az egyetlen dolog, ami miatt személye kirítt a többi király közül. VIII. Henrik rendkívül hiú volt, és imádott öltözködni, amiről fennmaradt portréi is hűen árulkodnak. Az uralkodó valóságos divatikonnak számított saját korában.

Ruhái feltűnőek voltak, és jellemzően élénk színekben pompáztak: szerette az aranyat, a vöröset, és az udvaron belül kizárólag ő és még egy-egy magasabb rendű illető, hercegek, márkik, grófok és lovagok viselhettek lilát. A kalapviselés is a király privilégiuma volt: VIII. Henrik élvezettel hordta a tollakkal díszített vagy finom bársonyból varrt csodákat. Öltözékeit a legfinomabb szálakból szőtték. Általában selymet, taftot, bársonyt, kartont, brokátot és finom vásznat viselt. Kedvelte a drágakő díszítést, illetve szívesen hordott ékszereket is, aranyat, gyöngyöket és gyémántot. Szinte minden ujját gyűrűk díszítették.

Napi ruházata több rétegből tevődött össze, és ezek mindegyike azt szolgálta, hogy a végeredmény minél tetszetősebb legyen. Szűk mellényt viselt és szűk nadrágot, hogy hangsúlyozza alakját. Ehhez karcsúsított fazonú doublet kabátot vett, mely optikailag szélesítette vállát és csípőjét. Díszes herevédőt is hordott, és elegáns, elöl nyitott, díszes palásttal, olykor kalappal és gyűrűk tömkelegével fűszerezte meg királyi szettjét.

8 különös darab, amit VIII. Henrik viselt

A tündökölni vágyó király talán a történelem leghiúbb és legdivatosabb uralkodója volt. Repertoárjában több olyan meghökkentő elem is helyet kapott, amit mindenki irigyelhetett, aki csak látta.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Képek: Getty Images, Pinterest,wikipedia.org/Hans Hobelein festménye.

Ezt is szeretjük