1000 év után először játszották le a középkori dallamot: olyan, mint egy szép meditációs zene

Érdekes meghallgatni, milyen zenét játszottak a középkorban: ezer esztendő után szólaltattak meg egy kellemes dallamot.

kkor

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Végignézni egy múzeumi tárlat réges-régi tárgyait érdekes dolog, hiszen olyasmiket láthat az ember, amiket több száz esztendeje élt emberek keze érintett. De ha lehet, talán még különlegesebb meghallgatni a zenét, amit egykor ők is hallottak és játszottak.

Sam Barrett, a Cambridge-i Egyetem történésze és a hivatásos zenész, Benjamin Bagby egy közös projekt keretében ezt a varázslatos élményt ajándékozta az embereknek.

Megszólalt egy 1000 éves dallam

Barrett és Bagby nagyot álmodtak: elhatározták, hogy életre keltik a középkor elfeledett dallamait. Barrett az elmúlt húsz évet e korszak zenéjének megismerésével töltötte, és összeállított egy gyűjteményt Vigasz dalai címmel, melyben 11. századi szerzemények szerepelnek. A kollekciót a középkori dal- és versgyűjtemény, a Cambridge-i dalok című könyv alapján készítette el.

A munkában meghatározó pillanat volt, amikor Barrett egy német könyvtárban, egy szerencsés véletlennek köszönhetően megtalálta az egyik zenemű hiányzó részletét. Érthető, ha úgy érezte, valóságos kincsre lelt: úgy gondolta, hogy amennyire csak lehetséges, a dallamot rekonstruálni kell, hogy az ezer esztendő után újra megszólalhasson.

Bagby segítségével 80-90%-ban sikerült visszahozniuk a középkor eme elveszett dallamát: a szerzemény a következő videón hallgatható meg: épp olyan, mint egy kellemes meditációs zene.

A szerzeményeket a kor sajátosságainak megfelelően neumákban jegyezték le, melyben egyetlen zenei jel 1-4 hangos dallamformulát, illetve a felfelé vagy lefelé ívelő hangmagasságot jelölt, és nem a pontos hangmagasságot.

- Benjamin megpróbált néhány lehetőséget, én pedig véleményeztem - mesélte a munkáról a történész. - Amikor az ember hallgatja a lehetséges verziókat, az érzékeire hagyatkozik, és néha egyszerűen belehasít az érzés, hogy igen, ez lehetett az! Bagbyt a munkám hiányzó láncszemének tekinthetem, hiszen ő hozta az emberi tényezőt abba a különleges, titokzatos rejtvénybe, amit húsz éve próbáltam megfejteni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A dallamgyűjtemény darabjait először a Cambridge-i Egyetem falai közt adták elő, és azóta szerte a világon eljutott a történelem iránt fogékony közönséghez.

Ételek a középkori királyi asztalon

Vajon mi került egy uralkodói tányérba a középkorban? Egy királyi szakácskönyv sokat elárult erről: a következő cikk néhány étel leírását mutatja be.

Ezt is szeretjük