Mi került egy király asztalára a középkorban? 6 étel II. Richárd uralkodói szakácskönyvéből
A középkori receptkönyv az egyik legrégibb, ismert szakácskönyv.

Semmi kétség, egy középkori királyi konyhán mindig nagy lehetett a sürgés-forgás. A szakácsok minden igyekezetükkel az uralkodó kedvére próbáltak tenni a finomabbnál finomabb fogásokkal.
Hogy pontosan mi is készült akkoriban a fenség asztalára, arról egy különleges, 14. századi könyv mesél. II. Richárd angol király, aki 1377-1399 között uralkodott, szakácsainak receptgyűjteménye, a Forme of cury, vagyis a Főzés módszere című könyv 196 receptet tartalmaz. Ez az egyik első angol nyelven írt szakácskönyv, bár az ételek neve sokszor franciás. Említik benne az olívaolajat vagy a szegfűszeget, de arab és szicíliai receptek is találhatóak benne. Hat érdekes ételt mutatunk, melyek az intenzív ízek szeretetéről árulkodnak. A rengeteg fűszer használatát tényleg csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak, a ma már mindennaposnak számító fahéjat vagy borsot akkoriban aranyárban mérték.
Funges - gombás húsleves
A gomba az egyik legolcsóbb és legkönnyebben elérhető alapanyag volt a középkori Angliában, ami a királyi asztalról sem maradhatott le.

Az étel elkészítése nem volt bonyolult: húslevest gazdagítottak apróra vágott gombával és póréhagymával, majd sáfránnyal színezték meg. A leveshez egy, a középkorban kedvelt fűszerkeverékből is adtak, ami borsból és gyömbérből, illetve fahéjból állt.
Cormayre - vörösboros szósszal sült hús
Ha a király vendéget hívott, általában jókora darab disznóhúst sütöttek, például Cormayre-t. A húst az akkor még egzotikus fűszernek számító korianderrel és köménnyel fűszerezték, majd vörösborszósszal leöntve sütötték meg. A szószt bors, fokhagyma, köménymag és só ízesítette.

Toastie - fűszeres pirítósfeltét
Nevéből a mai pirítósra asszociálhat az ember, és nem is téved nagyot. Igaz, a toastie lelkét a pirítósra kent ízes massza adta.
Ehhez először mézet és vörösbort kevertek össze egy tálban. Gyömbért, sót és borsot adtak hozzá, az elegyet pedig ragacsos masszává főzték. A kész pirítós tetejére még frissen darabolt gyömbér is került.
Payn Ragoun - cukorka húsokhoz
Voltaképpen ez a recept egy cukorkáé, melynek furcsaságát az adja, hogy halak és húsok mellé szolgálták fel.
Mézet kevertek össze cukorral és vízzel, majd főzték kicsit, és reszelt gyömbérrel ízesítették. A leírás szerint a szakács úgy tesztelhette, hogy jó-e már az alapkeverék sűrűsége, hogy belemártotta az ujját: ha kiemelve csíkban húzta magával a keveréket, akkor elkészült. Ekkor még fenyőmag került bele, és formába öntve hagyták megszilárdulni.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?
A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.
Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2023. november 6. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Verde Sawse - a középkori salsa verde
A mediterrán konyha szerelmeseinek kedvelt étele a salsa verde. Ennek a középkori verziója volt a szóban forgó szósz. Petrezselymet, fokhagymát, kakukkfüvet, zsályát, fahéjat, gyömbért, borsot, sót és kenyérmorzsát szórtak bor és ecet keverékébe.
Payn Fondew - mazsolás desszert
Ehhez a finomsághoz a kenyér adta az alapot, ahogyan Angliában sok édességhez ma is. Az étel a napjainkban is ismert kenyérpudingnak egy korai verziója.
Tojásfehérjét mézzel, cukorral, gyömbérrel és szegfűszeggel ízesítették, és addig forrósították a keveréket, míg sűrűbb állagot nem kapott. A szirupot ezután zsíron vagy olajon pirított vörösborba áztatott kenyérre öntötték, és korianderrel vagy cukorral hintették meg.
Aki középkori ízekre vágyik, a szakácskönyv alapján konyhájába idézheti a királyi fogásokat. A teljes receptek eredeti és könnyen olvasható formában is megtalálhatók a Google Books linkjére kattintva, ahol a teljes könyv tartalma megtekinthető.
Látványos konyhafelújítások
Múlt és jelen a modern konyhában: íme néhány előtte-utána kép látványos átalakításokról.